2013-08-29

Korallröd avslutning

Sensommarvärmen ligger kvar och lockar. Det finns fisken som tillhör hösten, eller kylan. Och så finns det saker man måste uppleva i mystemperatur. Träden börjar anta en lätt gulbrun nyans i det mörkgröna. Kalendern ljuger inte - det är snart september. Fast ännu lever sommaren i oss. Och i vissa av fiskarna. varken Kenny eller jag behöver övertalas till en tur. Inte Stefan heller, så snart är vi tre. 
Abborrarna får första prioritet. De är inte helt lättövertalade, men å andra sidan ger vi oss inte så lätt heller. Det knycker fint i spöt när en tung abborre drar iväg. Vattnet är nästan ljummet, även när solljuset börjar dala en smula. Snart åker någon extra tröja på. Luften känns höstsval, men abborrarna är heta. Jag tänker posera lite lagom snyggt, då Stefan får en större fisk. Titta... den smyger vi upp där bakom. Dubbelhugg royal. Så är det dags. Lättare tackel, känsligt flöte och liten krok på delikat matchspö. Jag tvingar in sällskapet på grunt vatten, där växtligheten skyddar och några eftertraktade metearter huserar. I alla fall i teorin. Jag lånar ut något flöte och vi skrider till verket. Det är ständig aktivitet. Den lilla godbiten i guld - sarv - står för det mesta i centrum av händelseförloppet. Oavsett om du metar eller inte: håll med om att få fiskar är så visuellt läckra i sin enkelhet. Guldskimmer och korallrött. Natten är iskall och fuktig. Tankarna flyr till snålblåstens kuster och gråa dagar. Men, stanna gärna en liten stund till, hördu sensommaren. 

9 kommentarer:

KG Karlsson sa...

Tänker inte kommentera det här blogginlägget heller. :)

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tack. Det kan bara betyda något gott. ;-)

Anonym sa...

holy moses :)

Är det insjö eller hav? ...ser ut som hav men måste fråga!

Abborrarna är ju säsongens havsöring eller hur man ska uttrycka det. Oerhört trevlig fisk med mycket fight!
Får klura vidare på hur man ska hitta dem till havs. En båt kan nog vara en bra början kanske :)

//R

Nicka - fiskebloggaren sa...

Åhhh. Får/kan tyvärr inte avslöja någon fångstplats. Dilemma.
Men visst är de häftiga - de randiga. Alla fick simma vidare, vill jag tillägga.

Anonym sa...

Hej Nicke!
Jag skall ner till Djupvik en weekend i november. Och undrar om det är någon typ av fiske på kusten vid den tiden på året? Typ lax, öring?
Jag fiskar hellre än att titta på Gotland grand national.....
/Lasse

Nicka - fiskebloggaren sa...

Lax är nog knepigt utan trollingskuta, men öring finns längs kusten mer frekvent!

Anonym sa...

Lasse , resten av Sveriges fiskare vet att han heter Nicka om det inte bara var en felstavning.......

Öringen är nog på hugget i höst men kom i håg förbudsområde

Anonym sa...

Jäkla rättstavningsprogram. ..
Blir till att testa öring då. Skall kolla förbudsområderna.

Sassa sa...

Hejsan! Nästa vecka åker vi ner till Gotland för att hälsa på min kusin som bor i Fårösund. Prio är inte att fiska, men det skulle ändå vara kul att testa på Gotlands vatten! Har du något tips på vad/vart man ska fiska? =) Tack på förhand!