2013-09-10

Drömmar slår in på havet

Den gröna ön. Det blåa havet. Årets Drömresa, i regi av ABU Garcia och Fiskejournalen, går till Irland. Väl här konstaterar vårt lilla team att det är lika fantastiskt som utlovat. Efter ett par dagars fiske och upplevelser är ögonen stora av intryck, magarna mätta av gudomlig mat - men framför allt: armarna värker lite efter tuffa duster med hårda fiskar. 

Nu kan jag inte skylla min sporadiska blogguppdatering  på den här resan. Jag gör avbön och ber om ursäkt. Jag har fiskat hemma också - och ändå inte skrivit ett jota om det. Förlåt. Eller så har det bara vait skönt för oss alla? I vilket fall som helst kommer här några snabba smakprov från ett land som har det mesta en fiskare kan önska. Mer läsning om äventyret kommer kanske här, men definitivt i något kommande nummer av Fiskejournalen. Väl mött.   
 Blåhajarna framkallar adrenalin i blodomloppet, svettpärlor i pannan och mjölksyra i musklerna. Känslan, när man står och fajtar en haj och  ser de graciösa delfinerna leka runt oss. Obetalbart.  Hårdhuggande, guldskimrande, kaxiga blekor. Action som drar mungiporna bakåt.  


Den hemlighetsfulla, superstarka och stentuffa havsålen - conger. Wow. Vilken fisk.


Fortsättning följer ... :)

13 kommentarer:

P@trik sa...

Härliga bilder och wow vilken resa !

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tackar, P@trik.
Det var en härlig tripp. Reportage kommer i FJ, även om det dröjer lite.

Herr D sa...

Fränt!!!

Anonym sa...

Officiellt avundsjuk på blåhajarna.

Kul med delfiner - var själv över i Kali ett par dar på jobb och hann då med en paddeltur ute i kelpen för att titta på mina favoriter havsuttrarna.

Snubblade över en delfinflock vilka var, som närmst, 5 meter från kajaken.

Vackert så.

Ser du aldrig tumlare på kalkatraz?
(Eller de kanske strukit med i drivgarnen?)

./T-bum

Nicka - fiskebloggaren sa...

Hello T-bum.
Jag är officiellt avis på havsuttrarna. :-)

Vansinnigt läckra djur, som verkar trivas med att ligga i kelpen och mysa. Hade hoppats på några under resan, men de verkade inte finnas i området (just nu i alla fall).

Inte en tumlare så långt ögat når. Stöter givetvis på sälarna mellan varven, men annars är det mest fisk och fågel, inte så mycket mittemellan. Tyvärr.

Anonym sa...

Utan att framstå som arrogant så vill jag minnas att havsuttrar bara finns på nordamerikanska västkusten. Tidigare har de funnits på sibiriska stilla havskusten (kamtjatka hur f-n det stavas), men om det finns några kvar ska jag låta vara osagt.

Ryssarna jagade iaf dem på Alsaka-sidan (återigen om jag inte missminner mig).

--
Men ja. Det är kanske världen koolaste däggdjur. Såg två honor med ungar. Mammorna simmar på rygg och har ungarna på magen. Hur gulligt som helst.

--
Förra gången jag var i Monterey och paddlade hade jag en som kom upp tio-isch meter från kajaken och hade med sig en krabba som den sen låg på rygg och käkade som en hamburgare. Groovy;)

--
En annan höjdare är jätteuttern som finns i Amazonas (enbart sötvattenslevande). Den är ännu större (och då kan havsuttern ändå väga 45 pannor). Den har jag dock kvar att se i vilt tillstånd.


Må väl. Så syns vi när vi syns.

Kanske på ett sutarpass nästa sommar?

Nicka - fiskebloggaren sa...

Nä.. jag skojade lite. Glömde smileyn. ;)
Vet att de inte simmar runt Irland, men kelp finns det utav helvete. Om det nu är samma kelp.

Måste ta mig iväg till rätt trakter för att se dem någon gång.

Sutare låter för övrigt förträffligt. Liksom ordet "sommar", även om jag gillar hösten. Och våren. Men det där kylslagna eländet mittemellan kunde få förpassas till något ställe utanför stratosfären.

Anonym sa...

Ja, jag har ju dokumenterad asperger och autism enl. intelligentian på planket;)

Fan vet om det är samma slags kelp - jag är osäker. Biotopen iövrigt är dock ganska annorlunda. Kelpen i Cali bebos b.la. av olika Sebastes-varianter, vilka ju generellt huserar på mycket djupare vatten i atlanten.
--
Wiki gav att det finns 30 olika sorters kelp (i princip i alla moderat tempererade världshav). Det som finns i Cali är dock Giant Kelp.

--
En roligt twist med jättekelpen är att uttrarna virar in sig i kokonger av kelp när de sover, dels för att skydda sig mot haj; dels för att inte driva iväg (alltså ankrar de över natten;)

De lokala fiskarna (avser människor som fiskar, bestämd form) tug helt enkelt och slingade en kelpstamm runt knapen på sina kajaker eller dinghies (som jag vägrar översätta som "jolle") och presto var det ankrat ock klart.

--
Är f.ö. på höstlov nu uppe i sjuhärad. Men det har mest blivit kajak och lite fågelskådning. För varmt i vattnet för riktigt bra gösfiske. Så varmt att jag idag frivilligt badade...

Men jag har satt ett kommunkryss vilket ju är skoj - f.ö. ägretthäger.

Jag håller dock med, hösten kan vara makalös.

--
Vintern tillbringas med fördel längre söder ut. Där man kan surfa;)

Nicka - fiskebloggaren sa...

Asch... Planket.

Äh. Jag tycker egentligen att ni är goda människor och lagom härliga kålsupare allihop. :)

Ja, några få undantaget iofs, ska ärligt sägas.

Kul med kelpen. Kelpkul. Tackar för lite

Ägretthägern är ju en fin filur. Här på ön häckar den t o m (men jag har för mig att det på högre ort uttryckts tveksamheter om den där uppenbara häckningen). Men gösarna ser man ju, synd nog, inte till här.

---
Surf? Jo, en kompis försöker få mig att testa kite. No way. Det skulle vara förödande om jag hittade en rolig sak till att hålla på med.

Anonym sa...

Första ägrettparet som häckade på kalkatraz dokumenterades väl 2012 och fick 3 ungar - om jag har läst rätt. Har dock ingen vettig referens. Är ju primärt inte fågelskådare utan idkare av olika vattensporter (inklusive fiske) som händelsevis ser mycket sjöfågel.

Det här krysset kom av en slump när jag var ute och paddlade kajak. Vi tillbragte dock ett par minuter på 40 meters håll, så det var en märklig upplevelse. Vacker var den.

--
Kite? Varför i h-e då? Gotland har, tillsammans med Skåne Sveriges bästa förutsättningar för vågsurf. Man slipper linor att trassla in sig i, och packningen består av en bräda och en våtdräkt.

Har sett makalösa bilder på glassy point breaks från nordkusten (nv antar jag) på din hemmaholme.

Fördelen (och nackdelen) med (våg)surf i Sverige är att det är förhållandevis sällan det går att hålla på med det;)

Bis später - nu vill hunden ut å gå.

Nicka - fiskebloggaren sa...

hehe:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=440551957033&set=a.222090992033.133714.755947033&type=3&theater

Anonym sa...

Var det riktat till mig?

Isf blir tyvärr facebook? Du med mig skämta aprillo;) Integritetsnördar don't do facebook.

Bilden (eller vad det var) krävde konto för visning.

;)

./T-Bum

Nicka - fiskebloggaren sa...

Asch. Skulle varit en Flickr-länk. Skitsamma. Lite Gotlandssurf bara. ;)