2013-09-23

En fena på hemmaplan

Hemma. Hemma är kusten. Mitt element, min hemmaplan. Och när temperaturen äntligen går neråt och vindarna frustar orkar och ids jag ta på mig vadarna. Så länge det är badväder får ni andra hållas med de där fasonerna - då kör jag kortbrallor. Kustfiske med en massa jobbiga plagg är till för ruskväder. Så det så. Visserligen sticker solen fram, men det är riktigt svalt i luften. 

Egentligen är det inte öringarna som är målet med dagen, men på grund av diverse omständigheter är de vad som står till buds. Vi är noga med att inte gulla för länge med dem, eller fiska för länge i området där det uppenbarligen är lekvandrare som går i väntans tider. Väntan på kyla, vatten i åarna och rätt årstid. Mr Big Guy är stadig, robust och hård. Han hugger hårt och visar upp ett beteende som passar bra till uppsynen: tjurig, tuff. Någon av fiskarna skulle kanske kunna tas för blank, men vi vet bättre. Det som många kallar "blank" just nu är lekvandrare med svagt utvecklade färger. Men den största skulle nog ingen ta fel på. Och ta en titt på fettfenan. En magnifik, äkta fettfena från en lika äkta, vild öring. Simma åter och leta reda på din å, du vackra fisk. Glimma vidare i guldbrunt och var försiktig med den där kroken du har där fram. Tips: fiska med omdöme och måtta nu när det är 90 (?) procent lekvandrande fiskar runt kusten. Deras kostym må tåla en del, men de kan fara illa av mjölksyran. Glöm inte heller förbudstiden från 1 oktober.
Själva flyttade vi vidare och hittade andra upplevelser. Men det ... ja, det är en annan historia. 

(Tack för rapp fotoassistans, Kenny!)

4 kommentarer:

Henrique sa...

Härligt inlägg!! Du har en ny följare

Anonym sa...

Nicka har många följare per säsong men de flesta verkar faktiskt bita :-)

Mvh
HaLster

Anonym sa...

Tjena, var ute och gick med hunden idag på östra sidan av ön,typ vid Botvaldevik där någon lagt nät i åmynningen,då menar jag precis i fåran på 40-50cm djup. Det kallar jag fiske!
Näe skämt och sido,nu när jag flyttat till ön så får jag njuta av det fantastiska fisket här men det är fortfarande rätt vanligt med åmynningsnätfiske. Jag vet att det inte är förbjudet men....
Härlig fisk Nicka!
Tomi

Kenneth sa...

Fin bild på Öringen!