2013-11-05

Hoppet kommer med regnvattnet

Morgonasfalten är våt. Äntligen. Ett par nätter i rad med regn. Inte mycket, men några millimeter, som fyller på de fuktmättade markerna. De slingrande bäckarna får påfyllning. Samtidigt är havsnivån högre och en bitsk vind trycker in brackvatten mot åmynningarna. Öringarna börjar sin färd. Och jag kan inte hålla mig. Jag smyger försiktigt ner och spanar. Visst kunde man ha använt dagen till fiske, det kan man ju alltid. Men det här går före. Inte minst när jag ser hur hårt havet piskas till grågrönt skum. 


Jag hör om ett stort gäng som verkar ha mycket få bekymmer med tiden. De härjar runt på Gotland med sina spön. I tio dagar. 10! Om man vore ung, fågelfri och hade tid. Fast då hade jag nog åkt till Spanien istället. Eller Karibien. Eller .... Jag avbryts i mina funderingar när en ståtlig havsörn flyger förbi, precis bakom trädtopparna. Den är svår att få med i sökaren och min lins fångar inte den förrän den är lite för långt borta. Men upplevelsen dröjer sig kvar.


Herr Kenny kommer nersmygande bland träden och vi kikar på öringar som tar sig upp på någon ynka decimeters vatten. Några har bråttom och börjar leka på en plats som är ... lite illa vald. Men de är i alla fall här. Ljuset är dåligt nu, vinden röjer upp vattenytan och min tid börjar rinna ut. Vattnet rinner ut i en Östersjö, där det blir allt fler döda bottnar, allt mer övergödning, så många problem. Några kommer vi kunna åtgärda, med andra är det värre. Tänk så mycket vi inte ser, men som ändå existerar. Som tur är ser vi också en hel del som både existerar och frodas.HJÄLP!
En liten uppmaning. På senare tid har det varit tjuvfiskare i farten i flera av våra åar, samt i förbudszonerna runt åmynningarna i havet. De förstör för alla oss andra och ställer till så mycket mer skada för öringstammen än de antagligen begriper!
Håll gärna lite extra koll och larma polis/kustbevakning om du ser något lurt. Ta eventuella bilnummer, upplys personerna om att de gör fel, men gör inget som du inte har rätt till. Tack.

7 kommentarer:

Unknown sa...

Hej! Har följt dig ett tag nu och tycker att du fotar och skriver väldigt bra!
Jag ska ner till ön och jobba och tänkte ta med spöt, kan man tänkas få några tips om ställen för havsöring.
Mvh.Frippe

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tack för det. I mån av tid svarar jag gärna på något mejl, men är också tvungen att vara försiktig med att hänga ut ställen och egna, eller andras, favorittillhåll. Men några små råd kan man alltid bjussa på. :)

Jonas sa...

Sveriges säkraste öringsfiskare, intressantaste blogare å bästa fiske-foto-journalist typ. tack som fan igen nicka

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tackar, Jonas. Men överdriv inte nu!

Anonym sa...

Precis nyinflyttad i Klintehamn, ganska coolt att stanna till när man hämtat barn på dagis i solljuset vid den lilla bäcken som rinner igenom samhället och titta på öringarna som leker i det grunda vattnet.
Som vanligt har vi den andra sidan ständigt närvarande i form av en fiskare som lägger nät på grunt vatten varje dag vid fiskeläget precis söder om stora hamnen med lekmogen öring som fångst. Vet inte om det är på rätt eller fel sida om förbudszonen men zonen borde vara längre.
Man får njuta av det njutbara.
Bra att du fortsätter att skriva om aktsamhet....
Ha det gott
Tomi

Nicka - fiskebloggaren sa...

Halloj tomi. Välkommen till ön. Kul med lekfiskarna, tråkigt med nätläggaren. Även om det är precis utanför zonen så gör han det ju säkert ytterst medveten om att det är lekfisk i omlopp. Obegripligt dumt i så fall. Men tyvärr finns det ännu idag många som inte begriper sambandet mellan lekande fiskar och fiskar i havet .... Det verkar t o m finnas de som gissar på att det är någon helig jungfrufödsel som ser till att det finns ett bestånd av öring. Och åter många andra tro att det är "lax" som simmar hit och hälsar på bara...
De exakta förbudszonerna finns ju för övrigt här: http://fiskelandgotland.se/fredningsomraden/fredningx.htm

Anonym sa...

Tack!Mäktig bild på örnen förresten...
T