2013-11-27

Silvervatten under jackan

Det blåser upp. Ett oroligt hav möter oss. Så härligt. Äntligen lite rejält väder, tycker vi och viker oss ur bilen för en kaffe i snålblåsten. Kallt vatten letar sig in under jackan, hittar de svaga punkterna och kyler. Men vad gör väl det? Dagen är kort. Och ljuset är magiskt. Ett rödaktigt släpljus når stranden och vattnet, när solen sjunker ner under de gråa molnen. Vi hittar ett par sprattliga silverraketer modell mindre. Vattnet är strömt. Det verkar vilja flytta oss längs med stranden, så vi följer snällt med. 
Uppe på stranden går Kenny runt och hittar saker - som alltid. Idag sätter han någon form av rekord i sakletning. Han gör ett remarkabelt fynd. En burk med Tsingtao - perfekt havskyld öl. Jo, burken är försluten, oöppnad. Ingen datumstämpel, men kanske vågar han testa den någon kväll. Direktimport från egen källa. Trägen vinner. En lustig öring sticker upp huvudet och nafsar i mitt bete när jag lyfter det ur vattnet. Men en annan biter ordentligt och bjussar på en liten svängom i vågskummet. Tjock och stark, alldeles utmärkt förpackad i silvervit skrud. En kämpe som snart får simma vidare. För övrigt gapade den stort över ett sprillans nytt Zazaa - trevligt bete, som nog kommer får göra mina andra favoriter sällskap i betesasken framöver. 


Sista fotot: Kenny, bildredigering: yours truly. 

9 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken vacker öring! Men knäcken på ryggfenan tyder på odlad?

Hatten av för en fortsatt fantastisk blogg Nicka!

Mvh
HaLster

Nicka - fiskebloggaren sa...

Haten av tillbaka, HaLster. :)

Det märkliga är att vi inte såg några tecken alls på att fisken skulle vara odlad, förrän jag granskade bilderna. Å andra sidan är det lätt att missa när man vill vara snabb. Men... den svaga knäck som syns på ryggfenan ser "förstärkt ut" på det här fotot. Det kan också tydligen förekomma en liten knäck på främre fenstrålen även på vild fisk, har jag hört. Men i de flesta fall verkar det vara ett typiskt odlingstecken. Hur som helst fick den här fisken simma vidare. Inte minst p g a den var så vacker. :)

Anonym sa...

Verkligen fin öring, du ser nöjd och glad ut oxå!
Vill inte välja sida i om den är odlad eller inte men för mig ger inte bilderna några större bevis för att den skulle vara odlad....vem vet?
Har inte varit ute och fiskat på ett tag, men efter en bild på en så fin fisk så är det nog nära...
Alltid trevligt att läsa bloggen och njuta för ett slag...
Tomi

Nicka - fiskebloggaren sa...

Halloj Tomi. Nöjd och glad så fort man får vara utomhus. ;)
När det har varit milt och jolmigt har jag inte haft något större sug efter just öring. När det nyper lite i skinnet känns det intressantare.
Håller med om att den här fisken är svår. En liten knäck på ryggfenan kan vara ett tecken, men behöver inte vara det. I övrigt hade fisken inga konstigheter, inga missbildade eller skadade buk- och bröstfenor, ingen konstig stjärtfena. Utan DNA-test blir det nog svårt att spika något. :)

TEAM ISOLA/LOWRANCE sa...

Den där ölen borde man ju nästan skåla in det nya fiskeåret med! ;-)

/Mackan

Nicka - fiskebloggaren sa...

Låter Kenny avgöra om den är duglig ;)

Anonym sa...

Helt ok Kinesiskt öl faktiskt, drack den ofta till måltider när jag jobbade där för några år sedan.

Anonym sa...

Själv har jag hittat ilandfluten tysk bira på västkusten. Den funkade förträffligt. Kinabiran (när den serveras i kina) funkar också. Inte minst till mat.

F.ö. hann jag knappt se bilden innan jag tänkte "odlad" - vilket naturligtvis inte gör glädjen över en fin fångad fisk mindre. Det är ju inte som att ens steelheads från ö-sjön är naturreproducerade... Men visst är det lustigt hur lätt en del saker är att se på bild?

Till sist - svart rygg/silver sida/orange buk - klassisk färg i Sthlms skärgård, inte minst på Ludde-draget.

Peace out.
/Troutbum

Nicka - fiskebloggaren sa...

En upphittad (oöppnad) öl måste anses som en större raritet än vilken odlad fisk som helst. Nästan.

:)
Over and ut innan stormen Sven är över oss, för då kan det hända att jag är ute i vädret med kameran...