2015-12-23

Ljummet på årets kortaste dag

Som eldfängda drakar drar molnen förbi på himlens klarblå skiva. Vinden friskar i rejält, men är märkligt ljummen för årstiden. Över sten och grus, över tång och gräs går mina kliv. är det årets kortaste dag? Eller är den i morgon? En blek sol svarar inte på mina frågor. Jag har fått ta min tillflykt till något lugnare nejder. Där vinden trycker på för mycket är det ett inferno av vågor, grumligt vatten och mycket svårfiskade förhållanden. Några mindre tappra försök ger  ... ingenting. Jag beger mig till lugnare vatten, bokstavligen. Ärligt talat förväntar jag mig inte mer än en frisk dag på kusten. Jo, jag förväntar mig kaffe i lä, vindpinat ansikte och att få sträcka ut den nypåspolade linan. Något utöver det - bonus. Julen knackar på, fisket har varit allmänt segt och det finns annat att fokusera på. Men en återhämtning i kustmiljö ger mig alltid välbehövlig energi.Saffransbullen, kaffet och mina tysta funderingar. Doften av sälta, vinden som kyler i nacken. Utan det här kustlivet vore jag inte en hel människa. Ensam med väder och vind, med mycket lite fokus på tid och prestation. 

Efter ett par ställen med idel resultatlösa kast hittar jag en yta som verkar lovande. Det grumliga övergår i nästan klart och rörelsen i vattnet ger mig den där kittlande känslan. Här kan det hända. visst händer det. Det verkar inte vara stora öringar som patrullerar här, men kolfibern får ändå förlänga de där välkomna, adrenalinskapande sprattelrörelserna in i ryggmärgen och ut i mungiporna. Fiskarna simmar åter och jag knatar hem. Mer än nöjd med min dag. Väderdrakarna har seglat vidare och vinden blivit svalare, men innanför alla klädlager är det varmt. Om vi inte ses och hörs dessförinnan: God Jul! Ta hand om dig och dina kära. 

8 kommentarer:

Reliant Fishing Tackle sa...

Tack för detta reportage Nicka. Snyggt spinnspö förresten! God jul till dig mannen. //Reid

Unknown sa...

Så skönt att sjunka ner i soffan och läsa din blogg efter julstressen. Tackar och god fortsättning ��������

Nicka - fiskebloggaren sa...

tack båda två och god fortsättning på julen. :)

Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Kanon blogg!
Vart letar man efter havsöring på Gotland just nu? Djupt? Vikar?
/ från en som vill ha sin första:)

Nicka - fiskebloggaren sa...

hej där. Tackar.
Ja, just nu är det inte lätt ärligt talat. Snabbt avkylt vatten, efter idogt stormande med omrörda vattenmassor. Jag skulle nog ändå satsa på lite djupare partier, där det verkar finns lite mer att äta för öringen. Lite mildväder kan säkert också sätta far på det hela. Kör hårt.

Anonym sa...

Gott nytt år Nicka, hoppas 2016 för med sig allt gott!
Alltid en stunds avkoppling att läsa dina inlägg!
Tomi

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tackar och detsamma, Tomi!