2007-03-18

Storm, regn och solsken

Efter gårdagens tumdebakel fick förväntningarna läggas på is. Speciellt eftersom det blåste kuling från sydost och regnet dundrade fram på tvären. Men det nyanlända finska gänget med Petteri i spetsen var taggade. Vi betar av en fin sträcka i hällregnet och har snart den första fisken på Land. Petteri poserar ett ögonblick med en fisk som haft det tufft. Först lek, sedan nätskadad, därefter fast på kroken. Det känns skönt att ge den stolta krigaren en ny chans till ett fritt liv där ute.

Vinden är så tuff på sina håll att redskapen inte håller ihop. Eller så är det något annat som tar knäcken på prylarna. Men Finlandsgängets kampvilja var det inget fel på.


Vi nöter på och har ytterligare efterföljande fiskar som narras och retas. En snabbfika för undertecknad och vidare till en något mindre vindpinad kustremsa. Nu ser det riktigt bra ut. Och när solens skira strålar skingrar regnet och bryter genom ett antracitgrått molntäcke verkar det som om även fiskarna vaknar till liv. Sportfiskare såväl som havsöringar.


Snart kan vi räkna in ytterligare tre fiskar. Två är visserligen under måttet och simmar snart åter. Till och med en fiskesugen guide kastar sig in i leken och landar en liten fet fisk som visar sig vara av det glupska slaget. Minst tio mer eller mindre smälta tobisar har den knaprat i sig innan den gör det fatala misstaget och tar en vinglande Vicke för mat.

Ännu mer lön för mödan får den glada kvartetten från Suomi när de smackar upp en 63-centimeters rackare. Lite blankare och lite fler tobisar i magen så hade den varit en trekilosfisk. Huggperioden är över. Vinden friskar faktiskt i ytterligare och pumpar ut det sista ur våra tröttkörda kroppar. Det är hårt slit att fajtas mot vinden en hel dag.
Och för de fyra tuffa finländarna återstår ytterligare ett par dagars svingande. De beger sig hem till stugvärmen - och måhända någon väl vald dryck som stärker moral och självförtroende?The Petteri Gang:
Thank You for a nice day at the coast. You all did great, guys. Bad luck with the weather, but a hell of a good sprit. Rough winds, hard rain and tough fishermen. That's not a bad combination after all ... :-)2 kommentarer:

Anonym sa...

..jamääään...kom igen med en färsk fiskerapport nu nångång...ere nån ide å dra till gottland i vår eller??
/Bottennapparn

Nicka - fiskebloggaren sa...

De är alltid värt att dra hit. Har haft ont om tid - för fiske och rapportering. Men det kommer.