2008-01-27

En stråle ljus når oss

Ibland är det trevligt att få lite mothugg. Eller att bli lite lagom överraskad - från ett lika överraskande håll. I min blogg på Fiskejournalen var jag kritisk och lite syrlig i mina kommentarer om Fiskeriverkets "fritidsfiskerapport" som först släpptes som en liten bomb, sedan delvis togs tillbaka. Allas vårt verk har alltför ofta visat prov på feghet, ointresse och märkliga omdömen.
Men så vaknar jag en blåsig söndag i januari och läser DN debatt. Fiskeriverkets generaldirektör Axel Wenblad och kollegorna Ingemar Berglund, Johan Löwenadler-Davidsson och Bengt Strömblom skriver bland annat att "Fiskeriverket kommer att sträva efter att minska antalet svenska fiskefartyg och göra fiskerikontrollerna mindre tandlösa. Inom kort kommer vi också att ta fram nationella regler för fiskestopp under lekperioder, stängda havsområden och krav på mindre trubbiga fiskemetoder. "

Först tror jag att jag läst fel, eller tolkat galet. Men baske mig. Det jag serveras till mitt Fair trade-märkta frukostkaffe (tack, bonuspoäng, karma eller whatever) är en riktigt bra start på dagen. Det är en liten strimma av hopp. Allt är inte glasklart, men intentionerna verkar uppriktigt goda. Jag tycker att du ska ta en koll, glädjas en stund och vara beredd på vad yrkesfiskelobbyisterna ska svara med . Det kan bli roande - om än på ett hätskt sätt. Läs debattartikeln här.7 kommentarer:

Anonym sa...

nicka, jag har sagt det förr och säger det igen: världen är så full av hopplösa grejer att läsa. Speciellt nu när alla ska blogga (fast de inte ens kan skriva). Det är skönt att du fortsätter. Men ibland tycker jag tillomed att en del snor saker av dig.

Kör hårt - Anders

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tack Anders.
Om någon uppsåtligt stjäl material är det förstås inte vare sig kul eller bra.

[Å andra sidan kanske man ska bli glad om man influerar någon att göra något som liknar det man själv håller på med? ]
:)

Välkommen tillbaka igen - för både läsning och kommentarer.

Anonym sa...

Javisst, som den misstänksamme person jag är så väntade jag på anledningen av detta utspel. Idag kom det, 200.000.000 kronor av statens pengar skall
fördelas av yrkesfiskare som skrotar (säljer utomlands?) sina båtar, anpassar sina redskap för specifika arter och även rena rama fallskärmsavtal. Jo, tror nog detta har att göra med höga bränslepriser och vikande bestånd,
snarare än fiskeriverkets välvilja emot sportfiske.
MVH
Alexmcfire

Nicka - fiskebloggaren sa...

Ja... ehh... Men det viktiga är ju givetvis att man räddar sviktande bestånd, inte håller sportfisket om ryggen.

Anonym sa...

Jo, om man ger yrkesfiskarna mer pengar, så kan dom dyka upp igen som fågel fenix när väl bestånden har repat sig lite,
dvs är lönsamt igen att fiska.
En ekvation jag inte vill vara med om, yrkesfiskare får bidrag för att sluta fiska och båten skall tas ur svenskt yrkesfiske, flyttar över sin båt via bulvaner till annat lands register och fiskar på deras kvoter istället. Bekvämlighetsflagg förekommer ju onekligen inom sjöfart, tror t.o.m det har förekommit sådant redan inom yrkesfisket. Bästa vore ett totalt
kvot för allt fiske i Sverige och
inga subventioner alls.
MVH
Alexmcfire

Nicka - fiskebloggaren sa...

Visst. Det är mycket som är fegt eller fel. Hittills har man ju skrotat de minst effektiva fartygen skrotats och låtit de värsta eländena vara kvar. Kvotförsäljningen är åt he-e.

Men så tänker jag.... Sedan när får man både glass och tårta? En sak i taget och ett steg i rätt riktning är i alla fall goda nyheter.

Att vi har internationella problem som är svårlösta förvärrar ju förstås saken. Låt oss hoppas att det finns en slut på den mörka tunneln.

Anonym sa...

Ännu mer farsartat blir det om man tittar hur det varit förut, 100.000.000 kr har gått till utskrotning av båtar innan och vad har pengarna använts till? Köpa bättre och större båtar
i samma land, dvs Sverige.
Läs mer om eländet här, http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=737888
MVH
Alexmcfire