2008-01-04

Hög tid efter högtiderna

Det är hög tid att göra något. Egentligen kunde jag bara skriva: "Läs Isabella Lövins bok Tyst hav".

Den är ett under av klarsynthet och huvudet-på-spiken. Efter att ha börjat läsa boken tänker man automatiskt saker som: hur i helskotta kan det få gå till så här? och så här illa får det bara inte vara. Men just därför känner man också ett starkt behov av att faktiskt göra något. Ju fler vi är som dunkar näven i bordet - med vettiga argument som backar upp oss och med en brinnande vilja att förändra som drivkraft - desto större chans att vi verkligen går en bättre framtid till mötes.

Vill du att det ska finnas fisk i havet framöver? Vill du försöka förhindra en ekologisk katastrof? Läs boken. Den ger dig stridsvilja. Jag lovar att du kommer vara så förbannad att du vill göra något efter att ha läst den. Tyst hav? Nej, tack. Högljudda protester mot utarmning och skövling av vårt hav. Det är hög tid.

För jag frågar mig samma sak som Lövin: Vems är havet? Vems är fisken? Det verkar finnas ett antal drönande politruker hos såväl yrksefiskekåren som i de politiska leden som fått för sig att det är deras.

- Fel! Havet och fisken tillhör oss alla. Vi kan rädda det de försöker döda. Men då måste både du, jag och alla andra som bryr sig börja protestera nu på studs!

OBS! Fram till och med den 13 januari kan du gå in på Namninsamlingen för att rädda torsken i Kattegatt. En god start!

8 kommentarer:

Urban sa...

Det är helt galet att det fått gå så långt.

Jag tror också att anledningen till att det här inte uppmärksammats så mycket i medierna tidigare är att ingen riktigt velat tro att våra politiker kunnat vara så här flata. Tillåta att ett helt ekosystem krossas bara för att en futtig fiskeindustri skall få finnas kvar? Helt sjukt.

Förhoppninsvis börjar det vända.
Många människor är miljömedvetna nuförtiden och om politikerna får känna på lite hetta under fotsulorna kan de nog tänka om!

Nicka - fiskebloggaren sa...

Nej, det är just det ... Det är så sjukt och absurt att man bara inte tror att det är sant.

Anonym sa...

Hej Nicka. Läste just din blogg på fiskejournalens sida. Det är sån klasskillnad mellan dig och de andra som skriver där. Det du säger kommer de inte i närheten av. Det blir bleka kopior bara.Keep it up.

/// Johan

Robert Lerner sa...

Hittade boken hyfsat billigt (149) på adlibris

http://www.adlibris.se/product.aspx?isbn=9170372780

Håller i övrigt med om att man blir störtförbannad direkt man tänker på det, lite samma problematik som med klimatet - Varför skall vi sluta först? Verkar ju vara en av de allra svåraste frågorna att svara på...

Anonym sa...

Hej, eftersom vi fått så fint gensvar på uppropet om att "Rädda Torsken i Kattegatt!" så kommer jag att förlänga insamlingen månaden ut, sista januari 2008.

http://www.namninsamling.com/torsk

Tack för din röst!

Maths Björklund

Nicka - fiskebloggaren sa...

Det var goda nyheter, Maths. Det vore väl helsicke om inte det öppnades ett halvt öga och en liten hörselgång hos herrar och damer politiker nu när det är så många som opponerar sig mot idiotin. Tack för ett suveränt initiativ!

Anonym sa...

Vilka fiskar kan vi äta med gott samvete, jo Isabella nämner de inhemska som inte är hotade. Gös från hjälmaren, gädda, abborre, sill, sej, vissa odlade regnbågar och laxar.
Kanske man skulle visa upp ett exempel på ekofiske i Sverige?
Ett lokalt uttag av ohotade arter är att föredra framför ett ekofiske långtbortistan!!

MVH S

Anonym sa...

Intressant bok, hittade en konstighet på sidan 180 (vitfisk är
väl inte torskfiskar?), men det är petitesser i sammanhanget.
Tur att Norge finns och att dom inte har en lika galen fiskepolitik som i Sverige...
MVH
Alexmcfire