2008-09-03

En dos vett och etikett

Det finns kanske hopp. Fiskeriverket har på senare tid överraskat med än den ena, än den andra positiva nyheten. Ett ganska ryggradslöst och koppelförsett organ har plötsligt odlat tänder, bitit ifrån och tagit modiga beslut för att rädda haven och dess invånare. Myglande yrkesfiskare och illasinnade lobbyister stöter numer på lite patrull - vilket var på tiden. Ännu återstår dock att se om regler och handlingar omsätts i något fruktbart och långsiktigt. Men visst känns det i alla fall som om påtryckningar från Isabella Lövin (prisad och modig författare till årtiondets bok "Tyst hav"), sportfiskare, allmänhet och medier äntligen börjar resultera i ett bättre och långsiktigt hushållande av resurser och en äkta omtanke om naturen.

Senast i dag droppade det ner en litet trevligt pressmeddelande från ovan nämnda verk. Man rapporterar om en 23-sidig "uppförandekod" , från FAO (The Food and Agriculture Organization of the United Nations). Tidigare har det funnits uppförandekod för yrkesfiske, men nu också för fritidsfisket. Dokumentet innehåller riktlinjer för enskilda fiskare, forskare och förvaltare. FN:s 33 medlemsländer får den och många andra länder väljer att följa FAO:s riktlinjer. Dokumentet utgår från att på även fritidsfiske kan påverka fiskbestånd och ekosystem negativt och att vi därför måste ta gemensamt ansvar. Det är bra att "fritidsfisket" får uppmärksamhet och både rättigheter och skyldigheter.

Två av de viktiga punkterna säger exempelvis att man inte ska fånga mer fisk än man kan äta och att den/de som förvaltar fisket ska ha regler med minimimått och fångstbegränsningar. Den här tillbakasläppta sutaren får illustrera den goda ansatsen.

Släpp tillbaka den fisk du inte tänker äta!Du kan läsa hela dokumentet på följande sida: "Code of practice for recreational fisheries".

5 kommentarer:

Herr D sa...

Visst är det trevligt när de styrande öppnar korpgluggarna på sned och ser lite av verkligheten. Hoppas att regler, vett och etikett når Bergeforsen och andra vatten drabbade av löss.

Nicka - fiskebloggaren sa...

Jag hoppas också att vett och förnuft når den fullständigt okunniga och naiva kolumnisten Karin Ahlborg på Aftonbladet. Läs det svagsinta eländet hon kastar ur sig på:
http://www.aftonbladet.se/matvin/karinahlborg/article3243927.ab

Mejla gärna och be henne skärpa sig. Herregud!

Anonym sa...

Vett och etikett?

Sponsring inom sportfiske det suger!
Hur trovärdig blir din frilansjournalistik?

Nicka - fiskebloggaren sa...

Se där. En okänd med dåligt eftermiddagshumör. :)

Ingen äger mig, herr (?) anonym. De flesta som frilansskriver har nog någon slags koppling till något företag. Det behöver inte betyda att man fungerar sämre som skribent - så länge man är medveten om det och balanserar det man gör. Det kan till och med vara en fördel att ha god insyn i delar av branschen.

Men vill du diskutera det med mig (eller berätta varför du är sur och bitter) så går det utmärkt att mejla mig. Det blir lite löjligt när du sitter och gömmer dig och kastar ur dig små lösryckta dumheter - om ting som du uppenbarligen inte vet så mycket om.

Anonym sa...

Hahahhhaa.Vilke fjant. Är sponsring ett bekymmer i sportfisket!?!?! Vilket århundrade kommer han från? bry dej inte nicka, har aldrig sett något du skriver som e vinklat, men en del andra verkar skriva om vissa produkter hela tiden.