2008-10-01

Det stundar högtidsstunder

Som i ett töcken ser jag mig själv. Vinden drar i kapuschongen. En urstark öring drar i linan. Jag själv drar på smilbanden.

- Hallå.
Frun ropar. Hon tycker att frukostbordet är en bättre plats än dvalan i sängen. Jag är definitivt inte vaken.

Men drömmen är behagligt verklig. Kustäventyren rycker allt närmare i snålblåsten. Det finns inget som hindrar jakten redan nu, förutom min något svala inställning till det hela. Öringsfiske och värme går liksom inte ihop. I sommarens fjällbäckar och midnattssjöar, kanske. Eller i annat land. Men här, i mitt fiskeland, här ska det baske mig vara lite mer kyla och rusk inan jag plockar ihop den utrustningen.

Jag får skylla mig själv. I väntan på det här utrustningsbefriade (nåja!) fisket får jag trötta ut kroppen med att släpa meteutrustning, mäskblandningar och tackelboxar, eller ge mig iväg på muskelpåfrestande gäddäventyr med tunga beten. Men var sak har sin tid.

- Hallå! Kommer du?
Frukostkallelsen i repris.
- Jo, jag skulle bara ... Planera. Lägga upp strategier.

Förbudszoner för öringsfisket 1 okt - 31 dec
Glöm inte att själv kontrollera och att påminna andra filurer om rådande förbudszoner. Kartor och utförlig beskrivning hittar du här: http://www.fiskelandgotland.se/fredningsomraden/fredningx.htm
Och ta inte upp färgad fisk - speciellt inte så här års. En lekande öring kan betyda mycket för vårt framtida fiske. En blank fisk har inte bara lite silvrig ton. Den är knallblank och har lösa fjäll.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Om ingen ser skillnad på en riktigt blank fisk och en leköring så ska dom tamejf-n inte fiska efter dom heller. Det står jag för. Själv har jag lurat upp ett par fina blankingar redan. Vattnet är 12 grader på dom ställena jag har varit.

Nicka - fiskebloggaren sa...

Nä, men du skulle bara veta vilka fiskar som får heta "blanka" mellan varven. Det är inte helt lätt för de oerfarna. Tyvärr inte helt lätt för erfarna heller. :)

Men visst är det fisk i farten. Livet leker... :)

Anonym sa...

Dom som säger sig vara erfarna skall nog testa sina kunskaper. Blank fisk för mig är när fjällen lossnar precis som på strömming och är klotformade inte långsmala fiskar som slipsar eller liknande. Fjällen ska lossna då är det blankt, gärna skimmra åt lilahållet oxå

Anonym sa...

För mig är en blankfisk så här års en fisk jag med säkerhet vet inte ska leka under hösten, och det är inte alltid helt enkelt att avgöra. Variationerna på färger och lyster är stora! Det har hänt åtskilliga gånger i samband med märkningar i åarna att vi fått fisk som tappat fjällen och varit "blanka", men som gått upp för lek. Ju längre fram på hösten desto enklare blir det förstås att skilja en "överhoppare" från en lekfisk. Konditionen på fisk varierar också mycket och så här års passar nog inte beteckningen "slips" så bra; antingen ska fisken upp för lek och är då ofta rund och välmående vilket också "överhopparna" som går kvar i havet och äter är.
På våren samma sak, en blankfisk är en fisk som jag vet inte har lekt. Lekfiskar kan i april-maj månad ha "blankat" till sig så pass att de enkelt tappar fjäll, men kropssformen brukar avslöja dem!

//Lasse

Nicka - fiskebloggaren sa...

Helt rätt, Lasse. Ibland är det svårt att vara säker. Då är det bättre att ta det säkra före det osäkra.:)

Jag släpper hellre en för mycket än en för lite - om det skulle vara någon osäkerhet inblandad.

Hmmm... Om den nu inte råkar vara odlad, för då kan man ju diskutera om kanske bonken är det bästa redskapet för att förhindra lek bland de vilda öringarna. Men oj... nu blev det en ny diskussion. ;)

Herr D sa...

Håller med om det mesta, dock måste sägas att en överhoppare eller blankfisk inte behöver vara tjock. kromblank fisk kan bära på mycket binnikemask vilket gör det svårt för dessa att öka i vikt i normal takt. För ett otränat öga är denna kromblank men "smal" även fast denna borde gå tillbaka. Då kan Fultons komma bra till hands. Ca kan man tänk så här: 50cm >1.5kg 60cm >2,5kg 70cm >3.6 kg de är fortfarande smala men är över faktor 1. Skitfiske på er!

Anonym sa...

Lasse

När du fisker på våren, hur vet du at fisken inte ska leka under hösten? ;-)

Jacob

Nicka - fiskebloggaren sa...

Nä, Jacob ... (jag svarar fast frågan var ställd till Lasse - han får gå i svaromål ändå)
:)

- det är ju ett av problemen. :)

Min inställning är att man inte bör skatta något bestånd för hårt överhuvudtaget. Det är därför jag själv aldrig tar upp mer fisk än jag tänker äta - oavsett årstid och fiskart.

Däremot är det lättare att se vilka som tänker leka när det är höst. Dessutom har de ju överlevt sommaren och inväntar bara steget upp i sin å innan cykeln har fullbordats. Synd att bonka dem då, så att säga...

Och en annan sak..
Om man nu vill klubba ihjäl en färgad fisk så är det ju bättre att det sker efter leken, ur beståndssynpunkt, men inte ur matsynpunkt...
Eftersom en efterleksfisk ändå inte är en bra matfisk och för att folk inte ska behöva ha för många parametrar i huvudet så är det ju bättre att vara lite generell och säga "släpp all färgad fisk" - med tillägget "ta inte upp mer fisk än du kan äta". Kanske skulle man också lägga till "ät inte för mycket"? ;)

Anonym sa...

Hej Nicka
Tjoho, det är jo ganska komplicerade saker :-)
Det finns jo också HÖ som er lite färgade året runt - s.k. fjordørreder i Danmark. Enligt min erfaring finns slik fisk också på Gotland. Specielt på norra ön och norra Fårö.
I tilläg finns jo tilmed HÖ som "ombestemmer seg", även om dom börjat anlägge lekdrakt.
Men jag är enig i dine synspunkten!
Jacob

Nicka - fiskebloggaren sa...

Helt korrekt Jacob. Det är inga lätta grejor... :)

Anonym sa...

By the way:
Jag ser ingen fjäll som lossnat från din 17. februari havsöring. Jag skulle nog ha satt den tillbaks :-D ;-)
Jacob

Nicka - fiskebloggaren sa...

Fjällen lossnade definitivt. Sparade några som souvenirer. :)

Anonym sa...

Jacob undrar hur jag vet att en fisk på våren inte ska upp och leka på hösten (och att jag i så fall kan behålla den med gott samvete). Självklart är det svårt att veta men för mig var diskussionen i första hand frågan om vad som är blank fisk eller "lekfisk" under höst och nästkommande vår och inte en fråga om när man kan behålla fisk eller inte. Naturligtvis bör färgade höstfiskar sättas tillbaka men det är upp till var och en att avgöra om man vill behålla en utlekt öring under vårfisket. Själv gör jag det inte, men gärna en blankfisk som inte lekt men som kanske skulle gå upp för lek till hösten. Förr eller senare ska ju alla leka och en viss del av tjusningen skulle nog försvinna för min del om jag skulle sätta all fisk p g a just det argumentet. Sammantaget är de fiskar jag behåller under ett år ytterst få och det är ju summan av det totala uttaget som blir intressant i slutänden.

//Lasse

Anonym sa...

Lasse: Jeg kunne ikke dy mig for, at sætte situationen på spidsen. Men det er en kul tanke, at lege med. Det er (relativt) enkelt for jer på Gotland, at återutsätte utlekte havsöringer på våren, og lekfärgade havsöringar på hösten, eftersom I har distinkt vår och höstfiske, och (va jag vet) i stort set inte fisker på sommaren där havsöringerna börjar bli lekfärgade, och det är svårt at skilna mellom blank och färgad. Men då blir frågan väl småningom akademisk :-) Jäg gir deg helt rätt, när du säger:
"Förr eller senare ska ju alla leka och en viss del av tjusningen skulle nog försvinna för min del om jag skulle sätta all fisk p g a just det argumentet. Sammantaget är de fiskar jag behåller under ett år ytterst få och det är ju summan av det totala uttaget som blir intressant i slutänden."

Nicka: Kollade du fjällen med henblik på ålder? Vet du om det går at se på fjällen, om fisken vandrad ut i havet redan förste sommar?

Skitfiske

Jacob

Anonym sa...

Hmmmm...fan va grötigt det blev...jag tror jag släpper tillbaka alla för säkerhets skull...
Fisk jag behöver till middag får jag fiska upp från frysdisken...

/Fredrik