2009-01-27

59 minuter i vattnet

En timme. Mer tid finns inte. Men eftersom jag har klarat av jobbet och befinner mig just intill en fin stäcka så vore det väl tusan. Jag hoppar ner i vadarna och kastar loss. Svag nordlig vind, fina svall och en temperatur på plussidan av nollstrecket. De är här.

Jag testar baksidan av en stensamling. Vågorna vänder över och skummar. Lätt duggregn. Havet är klart, men sikten begränsas av vädrets dunkla slöja. Den sitter där. En hoppande, sprallig fisk. Fjällen rasar och fettfenan saknas. Ännu en odlad rymling som, liksom bättre bemedlade storstadsbor, bestämt sig för att rotera i vacker och stilla kustmiljö ett tag.

Det är inte personligt, men den får gå hädan. Snart serverad som smaklig måltid. Fler hugger. Ett par får gå åter när jag ser hela och kvarlämnade fenor längs kropparna. Några spralliga fiskar i mindre storleksklassen hoppar av självmant. Härliga tider. Klockan klämtar. I sextionde minuten är jag uppe ur vattnet. Resten av arbetsdagen förflyter lugnt.

Det blev bara en timme. En timme som räckte gott och väl.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Det börjar agiteras från emå-håll mot stympade odlingsfiskar, men betvivlar att det står Sverker i dessa fiskars id-handlingar. Har vi fler storläckare? Blir verksamheten i Blekingeåarna nästa att granskas?

Nicka - fiskebloggaren sa...

Ja, attans. Det lär ju läcka som rosenbusksskadade vadare både från öster och söder dessutom. Ingen öring bär pass. Eller karta för den delen.

Herr D sa...

Nu har jag roat mig...eller ska jag kalla det forskat lite i dina inlägg och förehavanden på nätet Nicka.
Det som oroar mig är nog det jag redan kände på mig sedan jag började följa dig 2006.
Antalet p&t fiskar verkar ha ökat markant längs eran kust det senaste året.
Nu vet jag att du inte skyltar med hela ditt fiskeliv men kan det vara ett trendbrott eller är det en slump tror du?

Nicka - fiskebloggaren sa...

Hallihallå. Ja, kanske finns det en tendens till ökning. Men å andra sidan verkar det som om det går lite upp och ner om jag kollar i mina anteckningar för en längre tid tillbaka.

Jag kan inte dra slutsatsen att det är betydande större procentuell del odlade nu än för, låt säga, tre-fyra år sedan. Men kanske...

Skulle det visa sig att det är på det viset så är det ju något som man måste fundera över orsakerna till. Odlade firrar har nog alltid fångats här, men sedan fettfeneklippningen blir det lättare för gemene man att se det.

Jag tror också att kunskapen/medvetenheten om hur odlade firrar (som inte är fettfeneklippta) ser ut har ökat bland sportfiskare. Det inverkar förstås på totalresultatet.

Anonym sa...

Hej Nicka.

Om de odlade öringarna skulle härstamma från Sthlm så har ni garanterat varit nerlusade sen länge med dessa öringar bara det att ni inte har förstått det tidigare. Varför? Fettfenan har ju börjat klippas först nu på senare år, tidigare var det bara den svagt krökta ryggfenan som avslöjade Sthlm öringarna. Här i skärgårn har för övrigt inslaget vild öring ökat (iallafall för mig), kanske Gotlänningar? :-))

Mvh
HaLster (Värmdö, Sthlm)

Nicka - fiskebloggaren sa...

Hej HaLster. Det där harv vi förstått lääääääääänge. Inget nytt under solen. :)

Om du kollar min blogg bakåt så ser du bland annat att vi (i alla fall jag och många av mina fiskekumpaner) mycket väl vet att stockholmarna härjat runt i
ön i åratal. Inget nytt alls. Vi har dessutom både gamla och pågående undersökningar av varifrån de odlade öringarna kommer. Jag har haft åtskilliga tips på sidan om hur folk ska kunna se att firrana är odlade.

Däremot är det många som börjar ana eller misstänka att det möjligtvis ökat med antalet odlade fiskar häromkring under senare tid.

Kul om det börjar bli lite fler vildfiskar runt Tjockholm också. När jag bodde där (i en herrans massa år) fick man tyvärr inte många som saknade odlingssignalement. Fiska fint. :)

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tillägg:

Just det... av mina inskickade prover från förra säsongen visade det sig att det var en mycket stor andel stockholmare. Så det är inte bara antaganden.

(Stockholmare trivs på och runt Gotland - det har man ju märkt på många sätt):
;)

Anonym sa...

Ja, jag är själv mycket sugen på att avlägga en visit på eran fina ö.

Med flugspöt i handen såklart :-)

Att du och andra initierade hade koll på odlingsöringarna innan fettfene-klippningen förstår jag, tänkte mig snarare gemene "söndagsfiskare".

Intressant att följa utvecklingen hursomhelst.

Mvh
HaLster

Nicka - fiskebloggaren sa...

:)

Ön är bara några flugkast bort. Må gott.

Anonym sa...

En mer sällsynt fisk på ön har det ryktas om, en lake (lota lota) fångad på nät och återutsatt.
Vi får väl se sanningshalten i detta?
MVH
Alexmcfire

Nicka - fiskebloggaren sa...

Inte omöjligt eftersom det finns verifierade exemplar av lota lota på ön - öven nu från modern tid. De är inte många. Men det låter onekligen kul. Kan du inte mejla mig uppgifter?

Anonym sa...

Härligt, en mycket väl spenderad timme!