2009-01-14

En galen dag

Det är förrädiskt. En lågtstående sol bryter knappt igenom ett envist molntäcke. Termometern visar några få plusgrader och vinden drar tydligt och lockande från sydväst. Det är demoraliserande. Kan inte jobbet vänta en stund? Jo, några sena nattimmar kommer att lösa det mest akuta.

Jag är mitt i fiskflocken. Kocken skakar på huvudet så mössan snurrar när jag krokat av fisk nummer halvdussin. Den stora blanka sliter sig - det är som i en slätstruket ihopslängd fiskeartikel. "Den största hoppar av..."
Men hoppar är vad den gör. Sista saltomortalen sker på tre meter lina och ingen mjuk spöföring eller korrekt inställd slirbroms i världen hjälper. Det är bara att buga. Vilket engagemang i vatten som håller en temperatur om ett par plus.


Jag behåller en fisk på dryga halvmetern. Blank som stilla vintervatten. Den räcker till middag. Alla de andra drar vidare i på matjakt. Vi ger oss efter ett par timmar. Bara en besa, resten blanka. Ingen odlad firre av alla jag krokat av och släppt åter. Vilken galen dag. Vilket tempo. Fullkomligt makalöst.

10 kommentarer:

Kristofer sa...

Öringrally i plusgrader... Fasiken vad roligt och usch vad avundsjuk jag blir. Bara 2 arbetsdagar kvar till fiske. Och då är det säkert -10 grader och drivis. Finns det plats för en till ute på ön?

Grattis till öringarna och upplevelsen!

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tackar. Inte varje dag man röjer in i horder av huggvilliga öringar.

Det finns gott om plats på ön -så här års i alla fall. Men det kan ju bero på att det växlar snabbt. Ena stunden milt och lugnt, nästa massor av minusgradderoch snöstorm på tvären. :)

Herr D sa...

Ja då ska ni inte ut och fiska när jag är i närheten, då blir det alltid storm och elände ;-)
Bitter! Nädå inte jag inte, snart tar jag min första för i år :-)

Härligt med lite flock beteende Nicka, jag kommer ihåg det som igår,
Arbetskamraterna undrar vad jag sitter och flinar åt just nu ;-)

Nicka - fiskebloggaren sa...

Appappapp - det är jag som är ovädersguden egentligen. Jag är till och med bannlyst i vissa kretsar eftersom jag släpar med mig bistert väder vart jag går. :)
Ut och ta dem.

Herr D sa...

Ja, jag får välan kanske nöja mig med att vara den mindre då ;-)
Men två minus blir ju plus, så vi kanske skulle slå våra påsar ihop under en dag i vår och se om det blir domedagsväder eller kanonfiskeväder vid kusten? :-)

Nicka - fiskebloggaren sa...

Det skulle med stor sannolikhet kunna sluta riktigt illa... ;)

fiskefantast sa...

Så skön känsla att vara på rätt ställe vid dessa ögonblick.

Anonym sa...

fan nicka..... gör en bok. Du e bara grymmast
(-:

///J.S

Anonym sa...

och vilka foton. bloggar brukar inte ha både bilder och språk av sådan klass, det är bara att gratulera

- Tomas

Anonym sa...

haha Din buse, skriva så om kocken.. blygsamt skrytsamt.

- Kocken