2009-01-26

Storfrämmande med lätta grejor

Xperten är tillfälligt på flykt från Roslagen. Han civilpysslar med någon slags militära grejor, ryktas det. Jag trodde att försvaret var i det närmaste nerlagt. Demonterat. Xperten är långt från nerplockad. Innan jag vet ordet av har han materialiserat sig på strandkanten, med sedvanlig cigg i mungipan och UL-spö i näven. Eftersom jag inte hinner fiska ser jag till att åtminstone åka på utflykt med kameran. Jag har ju visat ner honom till heta platser.

Jag har inte ens kommit fram när mobilen signalerar. Första kastet. Första öringen. Xperten garvar, röker och svingar obekymrade enhandskast med lättutrustningen.

- Den där är odlad. Den blir middag, hojtar han i grådiset. En grön sten blänker av silver. Havet ryker. Om det nu inte är det där som Xperten drar i sig.


Med kameran tryckt mot näsroten ser jag hur ännu en fin vinteröring kastar sig över Xpertens drag. Långt inne bland strandstenarna skvätter det och fräser när en fisk i tjock trekilosklass rusar runt.Den här gången är det en vild öring. En kompakt och stark rackare med bara svag, svag färg. Gubbarna med nät i strandbodarna hade tagit den för knallblank och klubbat den. De klubbar i och för sig det mesta som inte redan självdött. Men jag är lugn. Xperten kan sin sak. Kulören är bara en antydan till gammal lekdräkt, men viktigare: fisken är tillverkad och kläckt på naturligt vis! Därför får den också friheten åter efter en snabb fotoposering.Det skulle inte förvåna mig om han står där i mörkret. Puffande och drillande. Xperten goes Gotland. Vilket scoop.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Vilket akvarium, vilka bottnar helt
sagolikt, annan type, mer lættvadat
æn roslagskusten.
Ringde till gumman, hit vill jag flytta som pensionær, fan det blir hårda førhandlingar.
7 kast 2 fiskar samt 1st losad
tvåhundring.
Tack Nicka
Bosse(Xpert)

Anonym sa...

Haha, det här är ju weltklasse! Men själv har jag hört att Xperten bland annat ligger bakom rökridåerna som får fartyg och flygplan att spårlöst försvinna i Bermudatriangeln. Håll dig på avstånd från Xperten och hans Marlboros, rätt vad det är kliver du över pallkanten :-)

Nicka - fiskebloggaren sa...

Jag håller mig på min kant, Henrik. :)

You're welcome, Bosse.

Anonym sa...

Sitter och njuter øver en speyside,
och klurar lite øver førra veckans
blogg(fenklippning).
Fiskar en hel del i Krondiket(årskort) Ælvkarleby dær jag fiskar
enbart flugfiske.
Fettfena klippt.
V eller H klippt eller båda klippta
brøstfenor.
De med båda brøstfenor klippta
påstås vara Polsk W-øring.
Har fått øring med både fett-brøst-
fenor bortklippta.
Fan jag mår illa.
Från Åland hør jag inget fenklipp
dæremot rygg- stjærtfena nernøtt,
(odlad i kasse).
Øring jag får hemma ær mest Ålæn-
gar.
Nån som har koll på detta?.
Bosse(Xpert)

Nicka - fiskebloggaren sa...

Halloj Bosse!

Det där är ett knepigt ämne. Som jag skrev i förra inlägget (kommentarsrutan) så säger Fiskeriverket att det inte förekommer någon bröstfeneklippning i Sverige, Danmark eller Finland sedan några år åtminstone. Samtdigt rapporteras det en del fisk med fenor som inte ser avskavda ut - utan just klippta.

Vissa av fiskarna är inte så stora så att de kan härröra från tidigare klippningar. Således kan det vara:

A. Fiskar som trots allt klippts (i annat land?).

B. Fenor som nötts av i odlingarna, men som SER klippta ut.

Fler förslag? Någon?

Kristofer sa...

Grattis Bosse till fina öringar!

Vad jag har hört brukar det oftast röra sig om odlingsskador från kassar av betong eller annat lite strävare material. När fisken går och lurar i kassarna blir den förmodligen mentalt understimulerad och går och cirkulerar vilket kan leda till att ena sidan (och bröstfenan) är värre tilltygad än den andra.

Att sedan kalla våra öringar mentalt understimulerade är kanske en smula elakt och orättvist. Fast lyckas man lura 2 öringar inom loppet av 7 kast så vete tusan... Antingen rör det sig om sluga fiskare eller mindre sluga fiskar ;)

Vad tror ni?

Herr D sa...

Jaja, nu förstår jag varför det blev tjocka från sydost.
Vad det gäller fiskarna längs denna kust så är de så understimulerade att de simmar rätt ut i havet tills de bonkar i en pallkant. Klart att de blir hungriga då och biter på allt de däringa öborna suttar i vattnet ;-)
Nja, kan bara lyfta på hatten o gratulasjonera, kul som skrot :-)

Anonym sa...

Lite mer fakta om fenklippning
Detta gæller Dalælvsøring.
V-klippt bukfena = kramad odlad
Dalælvsøring.
H-klippt Bukfena = Kramad Vild
odlad dalælvsøring.
Båda bukfenor klippta = Polsk W-
øring, storvæxt på prov sen ett
antal år tillbaks.
Fettfena samt någon bukfena ær nått
som jag ej fått svar på, knepigt.
Dalælvslax fettfena klippt.
Summa utav detta ær att all dæl-
øring samt lax fenklipps.
Tight Lines
Bosse

Nicka - fiskebloggaren sa...

Stämmer, Bosse. Men det gäller ju just bukfenan.

Fiskeriverkets Lars Karlsson säger så här:

Beträffande bröstfeneskador så uppstår de under uppväxten i betongtråg.[---] När fisken kommer ut i havet kan den regenerera en del av fenan, men den ser ändå ganska ful ut.

Beträffande fenklippning i våra grannländer så får man nog skilja på vad som görs experimentellt i ganska liten skala och det som sker i någon typ av driftsvolymer. Experiment har vi inte koll på, men så vitt vi kan bedöma bedrivs inte någon storskalig bröstfenklippning någonstans i Östersjön. Det skulle nog få betraktas som en ganska olämplig fenklippning, eftersom den troligen påverkar fisken negativt.

---- Slut citat ----