2009-02-17

Dödens käftar

Att kalla den onda ögat är kanske att ta i. Men har man skådat nejonögat på nära håll inser man vad den firren är kapabel till. Nu står det inte ställt utom allt rimligt tvivel (för att leka juridik) att det var ett nejonöga som gav sig på öringen i bloggposten under.Flodnejonöga suger sig fast i botten på gotländsk å. Men enligt nejonögeinventerarna Nils Ljunggren och Micael Söderman är det mycket troligt av köttsåren att döma. Tänk er att den suger tag i en stycke fiskkropp istället för en sten och löser upp köttet tills det blir slinker ner ...

Håll fingrarna borta. De häftiga fotona på flodnejonöga (ovan) och havsnejonöga (nedan) kommer från Nils Ljunggren, som alltså tillsammans med Micael Söderman lagt ner stor möda och hårt slit på att inventera nejonöga - både i gotländska och halländska vattendrag. Vill du läsa mer om deras rapport från ön kan du ladda ner den HÄR [pdf cirka 6 MB]. Den innehåller mycket spännande fakta om en - för de flesta - ganska okänd fiskart. Vill du inte läsa kan du skaffa mardrömmar genom att kolla på den här ganska otrevliga munnen [havsnejonöga].

Foton: Nils Ljunggren

5 kommentarer:

Anders Mortiér sa...

Väldigt fin blogg med inspirerande foto man hittade in på, börjar ju faktiskt suga i öringtarmen :)
Visst fiskade du ihop med Fredrik Örberg då och då när han jobbade/bodde på Öland?
Vi är uppvuxna i samma lilla skånska byhåla, därav att jag känner Fredrik.

Mvh Anders

Nicka - fiskebloggaren sa...

Halloj. Tusen tack för glada kommentarer. Men Öland... hördu... Det här är den vackrare, större och stoltare ön. G O T L A N D.
;)

Om du bläddrar neråt, eller kollar arkivet kommer du med stor sannolikhet hitta den skånske kocken någonstans. Han kanske till och med läser och kommenterar här snart. Man vet aldrig.

Fiska fint! :)

Anders Mortiér sa...

Sådär, nu fick jag rätt på min profil också. Verkade inte funka.
Du var snabb på att hitta kommentarer :)

Givetvis var det Gotland jag menade!

Eventuellt blir det en runda Gotland i sommar, brukar sommarnattfisket efter öring funka fint hos er?

Nicka - fiskebloggaren sa...

:)

Jodå, visst finns det öring även på sommaren, även om det kan vara svårare. De få som försöker har i alla fall vissa framgångsresultat. Nattfiske på partier med lite svalare/strömmande vatten inom räckhåll brukar funka.

Själv är jag fullt sysselsatt med en massa andra fiskar så års. Öringsfisket blir ju rätt intensivt under stora delar av året.

Skitfiske! :)

Anonym sa...

Öland?? Jo man tackar..

Att Hörbydårar kanske ska ta en tur till Storholmen har jag hört ryktas om förut men sällan hört dialekten i verklig tappning.....

Däremot kasar jag neråt i Helgen. Man kanske ska hålla overallen och vadarna högt i packningen?-F