2009-02-22

Öringar i hundväder

Sikten är i stort sett lika med noll. Efter ett par hundra meters promenad och vadande ser jag inte utgångs-punkten. Vore det inte för strandlinjen skulle jag ha svårt att lokalisera mig - eller hitta tillbaka. Men jag vänder mig från blöta tussar som träffar skoningslöst i ansiktet. För ett ögonblick funderar jag på om jag valde rätt. En fika framför brasan kunde ju ha ...

Visst var det där en stöt i draget? Ingen seg tångruska, mer ett blixtsnabbt tecken på intresse från de som simmar här, i knappt tvågradigt vatten. Jag sänker tempot, ökar det igen. En virvel avslöjar vad det är frågan om. Vid nästa vevstopp händer det. Härligt. Där sitter den. Vit och blank som snön och isen på strandens stenar.

Med aningen stela fingrar tar jag mig åter ut i tvärvinden. Inte för att jag egentligen behöver. Men giftet sprider sig i kroppen. Fisket tar tag, håller fast och driver på. När nästa fisk hugger, rusar och släpper har jag inte längre några tankar på iskyla, kulingbyar och snöslask. Fler försiktiga puffar. De är försiktiga, men de finns här, lätt tvekande i vintertemperaturen. Nästa fisk som fastnar skulle ha fått friheten åter. Men kroken har satt sig djupt och rejält. Den blöder ymnigt och jag är långt från land. Jag fumlar i vågorna. Genom snögloppet ser jag att fisken saknar fettfena. Förlåt min tydliga klassindelning. Men nu känns det lite bättre när jag måste ge den nådastöten. Jag drar mig tillbaka.

Färska spår i snön på stranden avslöjar en flanör med hund som måste ha passerat utan att vi la märke till varandra. Vilket hundväder. Varför det nu heter så. Det är snarare öringsväder. Å andra sidan - det är det ju nästan alltid.

7 kommentarer:

Herr D sa...

Matchande färger, Lätt rostbrunt men man vet ju inte om skribenten mörkar ;-) För övrigt tycker jag att du gör helt rätt i att bonka sättfisk och snöade gjorde det även bland betongen.

Nicka - fiskebloggaren sa...

Nejdå, ingen mörkning, mer än lätt bildbehandling. Jag använder gärna det här kopparröda/rostbruna betet. Skönt att det faller lite snö även i mer urbana delar av landet... ;)

Anonym sa...

Härligt med "riktigt" väder. Var ute på västsidan av ön
den 21a feb med 3 öringar som resultat alla med f
ettfena. Den 4e kändes annorlunda föra att vara öring

, döma av min förvåning när det visade sig vara en torsk fångad på 1,5 meter djupt vatten !

Nicka - fiskebloggaren sa...

Hallå där. Jo, visst är det kul med en torsk mellan varven. Det påminner om fornstora dagar då de var den vanligaste fångsten...

Anonym sa...

Det är en sann fröjd att ta del av din blogg!
Fasen, man är ju som inbiten HÖ-fiskare nästan beredd att säga upp sig, packa pinalerna och flytta till Gotland. En värmande (!) inspirationskälla!

Mvh
HaLster

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tackar så mycket HaLster. Jo, Gotland är inte så illa. Men som med alla platser finns det för-och nackdelar.Jag kan t ex sakna Skärgårdens gäddfiske något kopiöst. Alla sjöar, rinnande vatten och annat däraerter som helt saknas här är vanliga i stora delar av landet... Men man kan inte få allt. :)

Skitfiske!

Anonym sa...

lasa hela bloggen, ganska bra