2010-04-11

Gäddor på vuxenkollo

I vinterns spår är det kalla vikar och svårlockade gäddor som väntar vuxenkollot, bestående av många härdade gäddfiskare. Vi genomför en liten intern och mycket prestigefylld version av EPC - European Pike Championship. Varje lag utrustas med mätbrädor och drar ut i fälttåg mot tröga gäddor. Långa gäddor. Vinnarlaget är det som fått ihop flest antal centimeter på sina fem längsta gäddor - om de nu får ihop fem gäddor i iskalla vikar.

Det börjar väl inget vidare, men det ser inte helt hopplöst ut heller. Vädret är ok, vindarna rätt och temperaturen stiger. Någon runda in i slasket visar att de sista isarna är på väg bort.

Så vi dänger vidare. Grunt, djupt och mittemellan. Långsamt, snabbt och lite lagom. Stora beten, ganska små beten och andra beten. Trä, plast, gummi och vad mer som kan tänkas behövas. Gäddorna vägrar att samarbeta.

På ställen där vi bara vet att det snart kommer att smälla tungt blir det något litet pet, eller ingenting alls. De gäddor som hugger har inte sina kamrater i samma område. Så gnetfiske är vad som gäller. Vi kör på och ligger i.

Kvällarna består förstås av lika delar retsamma kommentarer lagen emellan och någon sval dryck. Grillen går varm och pingisbordet är centralpunkten. Ny dag randas och så är vi igång igen.


För min del släpper det en smula när Pig Jr återigen hittar rätt. Plötsligt är gäddfisket inte bara sporadiska kontakter, utan ett kul och hektiskt huggande av aggressiva fiskar i hyfsad storlek. Vårt "team" tar in rejält på täten, men klarar inte de omutliga team Shaft, med Jonas, Robban och Anders som segrar rättvist.

Som vanligt är inte behållningen antalet gäddor, eller totala antalet centimeter eller kilo. De oräkneliga garven och upplevelserna bland bråkande havsörnar och kluckande vågsvall är däremot svårt att vänja sig av med. Vuxenkollo med gädda som förtecken. Magi.

1 kommentar:

Anonym sa...

gädda is the shit
(: (: (: