2010-09-06

Letande lönar sig

Ute i augustivattnet lurar stinna öringar. Kanske inte på de vanliga ställena, kanske inte så grunt, eller så lättåtkomligt. Men ett hugg från en fet och sommarstark havsöring kan väl vara värt lite letande, inte sant? Jörgen & c:o har letat, testat och sökt. Inte mer än rätt att det smäller på en mastig krabat i linänden. Grattis!

Är du ute och dänger och ser något silvrigt, så rapportera gärna. Men låt de leksugna öringarna få ta sig vidare dit de är ämnade.

Jag var ute i andra ärenden och fann mig plötsligt omringad av ett halvdussin hoppande havsöringar i varierande storlek. Fina prickar och lockande plask. Men jag såg också att få, eller ingen,var blank. Här var det partajkostymen på, inför höstens bravader. Men trots allt regnvatten denna sensommar så är det inte lekdags än. Och själv tänkte jag fortsätta leka med andra fiskar än Salmo trutta ett tag till. Hörde jag brittsommarvärme?

13 kommentarer:

Anonym sa...

Jag mfl har krokat ett gäng på senaste men samtliga har haft siktet inställt på trevligare på lite mys i åarna. Trevligt dock att se att det finna en del som visar sin silversida också.

För att dra på en annan gammal debatt så har vi skådat en hel del nät också i samma område som vi gång på gång krokar lekfisk. Känns delat när man med glatt humör låter de vackra skapelserna simma åter när man ser näten i horisonten.

Nicka - fiskebloggaren sa...

Ja, de evinnerliga näten... När de radas upp i områdena kring de viktiga åarna under höstkanten förundras man alltid över människors dumhet och girighet. Siktet är till hundra procent inställt på lekvandrande fisk, vare sig nättokarna inser det eller ej.

Anonym sa...

kan man få nåt bra tips på var man kan fiska lite öring runt visby :) (helst norr om)
utan nät

/amatör

ps

Nicka - fiskebloggaren sa...

Åhh... Det är svårt att ge så generella tips när hela kusten är ett potentiellt tillhåll för öringar. Ställen där det är varierad botten, med stenar, tång, djuphålor blandat med grunda partier etc är alltid heta ställen. Man får leta, klura, nöta på - och givetvis ge akt på förbudsområdena under perioden 1 okt - 31 dec.

Anonym sa...

På vilket djup är det man mest troligen kan fånga en?
(1 okt - 31 dec dom tiderna har jag koll på)

jag har tillgång till båt
men tycks inte köra rätt nångång alls när jag är ute och fiskar :)


ps
jäkligt fina bilder du tar

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tackar. :)

Generellt är junhavsöringen en fisk som simmar rätt grunt, med undantag för varmt, eller mycket kallt vatten. Än så länge tycker jag att det är ganska segt att fiska öring. Dessutom är det lättare att lokalisera fisken när det blir kallare i vattnet. Men ska man jaga dem nu skulle nog jag testa på djup från ett par-tre meter ner mot 6-8 meter. Visserligen rör sig en del fisk inne på grundvattnet också (främst i mörkret), men så länge det finns mycket mat ute på djupare vatten finns ingen anledning för en öring att gneta runt och jaga märlor och storspigg (t ex) på grunt vatten.

Anonym sa...

Var idag ute på östra Gotland och provade med magert resultat. Det tråkiga vara att någon tok satt nät precis i mynningen vid vike å. Jag blir trött... Såg dock endast en id i nätet som tur var. Vi fick se både havsörn och lärkfalk och njuta av naturen.. Skitfiske på er..// Jörgen

Nicka - fiskebloggaren sa...

Jörgen - obegripligt hur människor kan vara så oupplysta och giriga år 2010. Det är ju 100 % fiske efter lekvandrande öringar. Med lite otur drar det fast några tiotal på samma gång... Galningar. *suck*

Rovfågelspaning är en bra tankeskingrare. Skitfiske tillbaka.

Jonatan Östlund sa...

Hejsan Nicka,

Jag undrar hur reglerna är för havsöring efter den 1 oktober? Gäller bara den regeln i bäckar/åar och vissa mynningar, eller får man inte fiska på kusten heller? Det är främst vid Visby lasarett jag tänker på...

Nicka - fiskebloggaren sa...

Hej. Reglerna är som följer: du får inte fiska alls i de förbudsområden som finns runt ön. Dem hittar du här: http://www.fiskelandgotland.se/fredningsomraden/fredningx.htm

På andra ställen får du fiska, men bör av etiska skäl inte ta upp lekfärgad fisk som kanske är på väg till sin å. Blank fisk som verkligen är knallblank och där fjällen lossnar när du tar på den kan du behålla någon enstaka av. Speciellt om den gar klippt fettfena för då är den odlad...

Jonatan Östlund sa...

Tack så mycket! Efter som jag inte har några vadare än, så skall jag ge bryggan bakom Visby Lasarett ett försök. Vilken krokstorlek rekommenderar du?

//Jonatan

Nicka - fiskebloggaren sa...

Jag brukar köra med trekrok i strl 4, eller 2 i vissa fall. 6 om betet är litet. Kroken ska ju passa betet och kroka fisken på ett bra sätt när den biter över betet. för liten krok kan göra att krospetsarna inte exponeras tillräckligt. För stor krok kan göra ekipaget felbalanserat och göra det svårare att driva in krokspetsarna. Lite enkelt uttryckt. ;)

Jonatan Östlund sa...

Tackar så hemskt mycket för hjälpen. :) Jörgen har varit rektor på min skola för något två år sedan förresten. Det är han säkert ännu. :)