2011-11-28

Med stormen, mot strömmen

Med stormen kommer de. Plötsligt syns en fena ute i det skummande havet, sen en till. Allt fler ansluter sig. De verkar attackera åmynningen i grupp. Den långvariga torkan gör det förstås extra knivigt. När de väl tar sig upp är lekplatserna knappt vattenförande. Illa.
 

Smidighet. Styrka. Snabbhet. Målmedvetenhet. Jag vrider nacken i samma tempo som om jag bevittnar en högintensiv tennismatch. De kan dyka upp var som helst och det gäller att snabbt slänga upp kameran och hitta fokus om man ska få dem på bild. Men vilka fantastiska varelser de är, Salmo trutta. Det smärtar när jag tänker på de människor som berövar fiskarna deras chanser att få leka. Lekfisk ska inte dödas i nät (eller med krok, för den delen).
Att hitta till sin födelsebäck i ett gigantiskt hav är stort nog. Men det är större än så. Jag står i vördnad och ser havsöringarnas furiösa kamp för att ta sig in i en liten rännil av hemmavatten, medan stormbyarnas vågor vräker dem av och an - och medan sjöfåglar spanar lystet efter en utmattad fisk att sätta näbbarna i. De ger sig inte. Ibland så slutkörda att de strandar i vattenbrynet och inväntar kraft nog att ta sig ut ... bara för att försöka igen.
Lyckan när någon öring fastnar på kamerasensorn får mig att jubla lika mycket som när en rejäl bit fastnar på draget. Faktum är att den här upplevelsen får mig att tveka inför det där med själva fisket. Men jag kommer säkert på andra tankar.Ge oss - och främst öringarna - regn nu. Massor. Det behöver de. Missa sedan inte tillfället att smyga längs ett litet vattendrag och se hur magnifika fiskar gör sitt yttersta för att föra sina gener vidare, med lite gruff, stora mängder kraft och en imponerande envishet.
 

OBS! Klicka på bilderna så framträder de lite större och tydligare. 

14 kommentarer:

Richard sa...

Vackert!

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tack och bock. :)

HaLster sa...

Stora applåder för att du ger oss sådana bilder av naturen när den är som bäst!

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tackar allra hjärtligast. Det inspirerar förstås till att göra ett och annat inlägg så länge det finns några som uppskattar det - och som tar sig tid att kommentera också. Tusen tack.

Anonym sa...

Då kommenterar jag också. Otroliga bilder! Som du säger är det sånt här som gör att jag också ifrågasätter mitt fiske då och då, men sen kommer jag oftast på bättre tankar.

Nicka - fiskebloggaren sa...

:) tack och bock. Nu börjar det låta som om jag tigger uppmuntran, vilket inte var min mening. Jag blir bara uppriktigt glad att det finns folk därute som gillar samma saker som jag själv gör.

Rimfrost sa...

Tack för fina bilder som illustrerar naturen när den är som bäst...

Det verkar som du fått upp tempot med din blogg igen, och nu har jag kommit igång att följa den. Keep up the good work!

Anonym sa...

Vilka fantastiska bilder Nicka!
Grattis till fotona och upplevelsen.
MVH/Mats

Nicka - fiskebloggaren sa...

Åter ett tack! Naturen är ljuvlig. Så är det bara...

Herr D sa...

Riktigt snyggt som vanligt Nicka!
Vad har du för kamera när du är ute?
Det finns en annan lite annorlunda sekvens på Youtube, lite disorienterade fiskar med för mycket vatten istället :-)

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tacktacktack. Ibland är det bara mobilkameran som får tjänstgöra, men annars plåtar jag mest med en Canon 7D, med lite olika gluggar.

Sussi sa...

En underbar blogg du har Nicka! Ska följa den med intresse, både vad gälelr fiske, bilder och annat intressant du tar upp!
Tack för att du delar med dig!

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tack, Sussi. Bara skoj att sprida några skrönor och bilder från virrvarret. :)

Tomi sa...

Bästa bilderna hittills?!
Superroligt att se,och javisst är det viktigare med bra lekmöjligheter än fiske om valet står däremellan. Liksom en förutsättning.....