2011-11-06

Mörkret faller snabbt

Nästan hela helgen är till ända då det drar till. Tiden har läckt ut i trädgårdsåterställningens, garagestädandets och måstenas tidszon. Fast en kort tur är alltid bättre än ingen tur. Joel förbarmar sig när jag vibrerar av kustabstinens. I rejäla vindar är det ändå lite rörelse på stället vi släntrar ner till, "fel" sida av ön till trots. Hoppet övergår i självsäkerhet när den första fisken är landad. Den är odlad ser jag. Bonk. Middagsfiléerna är klara. Snart sveper jag åter ut Sprattdraget i böljan, den grå.Nu har vi hittat den lilla öppningen i det jämntjocka. En liten yta, eller kanske är det en liten period, då aktiviteten är hög. Salmo trutta, gånger många, som puffar, följer, hugger hårt, hugger löst, hoppar av, eller kommer med ända in. Jag får en tjock fisk av typisk gotländskt ursprung, släpper den och krokar snart en liten odlad till. Den här rackaren har ett märke med Vattenfalls namn på. Nr 5799, som irrat sig ända till Gotland. Den är kort och prickig. För kort för att ätas upp. Den får en liten åthutning innan den simmar vidare: Ingen lek i våra åar framöver, hördu!  

Vi värmer fötterna med en liten promenad och fiskar av sträckan igen. Fler stötar och följare som sprattlar till innan de drar vidare iväg. Joel får eftermiddagens enda lekfisk - en liten vacker hona med finklänning i mandelbrun nyans. Mörkret faller snabbt så här års. Och vi har fått tillräckligt av spänning och roliga hugg. Både fötter och händer ropar efter värme i snålblåsten. Jag ropar efter kaffe och får gensvar. Gutår.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Haha, stod ute på pallen och bara skrattade idag!När allting stämmer, när man på fyra kast plötsligt har fyra öringar, när GRUFF-draget i grönt visar sig vara outstanding och man hittar udden där havet bryter trots den svaga vinden. Fasen va´gott det är att leva då! På två timmar fick jag fyra varav två återgick, hade på lika många och ytterligare fyra fem följde efter eller hoppade själmant rakt upp mot den grå himlen!Tack för dina fiskeäventyr som du bjuder oss på mellan våra egna utflykter på kusten./Henrik Radhe

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tack, Henrik. Och visst är det härligt att kunna njuta av tillvaron på ett så i grunden okomplicerat sätt. Lite frisk luft, orörd natur och en stund spänning. Man lagrar det och lever länge på eftersmaken. :)

Herr D sa...

Nu börjar det så ut som det drar igång, härligt.
De där Sthlm:arna kan du skrämma över hit Nicka så tar jag hand om dom ;-)

Tomas sa...

Sveriges bästa fiskeblogg av sveriges bästa fiskeskribent. Jag bara lyfter på keps och mössa

Tomi sa...

Så ska de se ut,feta och fina!
Riktigt trevlig fisketid nu innan vattentemperaturen sjunker för mycket!
Du har det bra som bara kan slinka ner snabbt för ett par kast i den miljön!

Nicka - fiskebloggaren sa...

Jo, Tomi. Men det var också ett medvetet val att flytta tillbaka till ön - bland annat pga det här. Å andra sidan förlorade ag vissa möjligheter till jobb, musik och en del annat fiske när det blev Gotland. Allt är inte svart och vitt. Men i det sköna höstmörkret försöker jag se till att uppskatta det jag har, inte det jag kunde ha haft .

Jörgen sa...

Fin fin kondition grattis...
Själv har jag varit på Ornö och provat havsöring med magert resultat. Goda vänner och mat och dryck är inte heller att förakta. Vi fick dock en del gädda och torsk som blev lyckliga att det inte var den arten vi var ute efter...Jörgen

Nicka - fiskebloggaren sa...

Låter härligt, Jörgen. Kul att enstaka torskar behaga dyka upp igen.

Böna sa...

Vilken är "fel sida av ön" om man får fråga och varför?

/Björn

Nicka - fiskebloggaren sa...

Fel sida med hänvisning till vinden bara. Som de flesta vill man förstås fiska sidan med pålandsvind (i de flesta fall, men inte alltid).

Böna sa...

okej, var orolig att vi hade byggt upp en intern öst-väststrid om vilken sida av ön som har bäst HÖ-fiske ;)
Förresten, vilken sida av ön är bäst i den aspekten enligt dig?

Nicka - fiskebloggaren sa...

Den striden undviker jag gärna. :) Norr, söder, väster öster... Allt funkar, så länge det finns hav.

Rimfrost sa...

Jag håller med Tomas och vi i Svenska Gäddklubben är så glada för att Nicka ställer upp som skribent i vår medlemstidning... :)

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tack Felix. Och smygreklamen tycker jag passar utmärkt. :)

Rimfrost sa...

Oj, har jag gjort bort mig nu igen...? ;)