2012-09-30

Fiskevårdshösten är kommen

Nu inväntar vi höstregnen. Ännu mer väntar öringarna. Nu cirklar lekmogna och lekförberedda vildöringar utanför åarna. För att bädda lite åt en av stammarna tar Gotlands Sportfiskeklubb en tur till lilla skötebarnet Själsöån.
Fiskevård är till exempel att hjälpa öringen med lekbäddar, med ståndplatser i ån, med att vattnet rinner "rätt väg" och så vidare. När öringen så småningom stiger ska vi förhoppningsvis ha gjort förutsättningarna för lyckosam lek så goda som möjligt. Det ger fler kläckta öringsyngel, fler utvandrande fiskar och fler vackra och ståtliga havsöringar i havet.
Jag säger det igen: hade inte ett antal ihärdiga, driftiga och exemplariska föregångare dragit igång den här typen av arbete för ett par decennier sedan hade havsöringsfisket inte varit vad det är idag. Det hoppas jag att både tillresta sportfisketurister och ett antal nätläggande, synnerligen matfriska, filurer tänker på mellan varven. Fiskevård bygger kapitalet så att vi kan fiska lite på räntan, för att uttrycka det i ekonomiska termer. 





Hur ska man behandla lekfisken bäst? Jag har fått några mejl där folk påpekar att det är ganska populärt att fiska efter öring även nu inför leken. Lägger man en hel del tid i vattnet så här års kommer man ofrånkomligen att kroka lekfärgad fisk. Jag tänker inte ge mig för djupt in i diskussionen om etik, men jag kan konstatera och ventilera ett par saker:


1. En mycket stor del av den kustnära simmande öringen tänker leka. Det är bra om man kan låta dem äta upp sig och spara energi inför det krävande uppdraget.
2. Lekfisk är å andra sidan ganska tålig - åtminstone på utsidan. Huden är tuffare så här års och konditionen ofta på topp. 
3. Tänk på att den goda konditionen också gör att fisken har krafter nog att ge dig en rejäl match. Det innebär också att öringen i sin tur tömmer sina energireserver och lättare får livsfarlig mjölksyra, i den relativt höga temperaturen. 

Ett par allmänna tips, som jag själv försöker anamma numer. Gäller både blank och färgad fisk.

* Först och främst - kom ihåg förbudszonerna från 1 okt. Klicka här! 
* Skippa håven - en håv (speciellt de där fula, trådiga, hårda av lite äldre modell) skadar fiskens slemskikt när du lyfter den i nätet.
* Kroka av fisken i vattnet. Om du absolut vill ha en bild (för det vill man ju ibland) - var snabb. Hypersnabb!
* Tänker du behålla en fisk (speciellt så här års inför leken) så ska den vara knallblank, utan tillstymmelse till färg. 
* Träffar du en farbror (för det är ofta en äldre herre, även om undantag finns) som pratar om att fånga och äta lax, grålax, brunlax och liknande, så knyt näven i fickan och bit dig i tungan, sen kan du lugnt och försiktigt påpeka att all färgad fisk han talar om (med 99,9 % sannolikhet) är havsöringar som ska upp och leka och göra massor av nya havsöringar. 
* Ha kul. Fika, mys och njut. Glöm inte att lyfta huvudet mellan varven. Naturen är där ute. Och den är underbar. 

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hörde att du tagit ungefär 130 öringar på senaste säsongen nicka stämmer det??? imponerande i så fall.

Anonym sa...

Mycket bra skrivet Nicka, som vanligt.
Det är just denna information som vi vanligare "svensson-fiskare" behöver ta in och då inte bara för oss själva utan för att kunna föra vidare informationen om biotopvård och hanteringen av våra kära Havsöringar till våra barn, barnbarn och i många fall våra äldre.
För vad finns det för mening med det om inte nästa generation tar över och generationen efter det.

Du skriver att bl.a Gotlands Sportfiskeklubb återställer lekplatser mm, är det något som varje medlem kan få vara delaktig i?
Jag är inte medlem, har bara inte blivit av och jag skäms lite över det men när man ser vad som görs inom klubben blir jag stolt, detta vill jag också vara en del av.

Vart kan jag hitta mer information om Gotlands Sportfiskeklubb? Skall googla direkt när jag skrivit klart men jag tänker för andra som går i samma tankar.

Tack för god läsning
Mvh John

Nicka - fiskebloggaren sa...

Stort tack, John!
Kolla på www.fiskelandgotland.se så hittar du GSFK där också. Klubben är så liten nu så att det definitivt finns möjlighet för alla att hjälpa till när det är något på g. Mest har det väl varit styrelsen som utfört grävningar och rensningar, eftersom verksamheten i övrigt är ganska sparsam. :)

Fårösunds SFK har ju också ett antal skötebarn till åar som de pysslar med. Också värt att kolla upp.