2013-04-18

Kapplöpning mot vinden

Ovädret smyger sig på. Fast ... "oväder", vilket konstigt ord. Som om det inte skulle vara något väder alls. När det blåser kuling och molnen seglar in med varning om regn mellan solglimtarna är det snarare extra mycket väder. Jag måste jobba av några saker. Via telefon får jag veta att Jocke åkt till trakterna vi talade om tidigare. Det hugger. Flera gånger om. Nu sätter jag extra hög fart, så att jag kan återse den älskade kusten. 

Jag hittar en sträcka där det är tomt, men inte tyst. Det viner i linan och fladdrar i kläderna. Snart fladdrar det till i spöt också. Jag erkänner: jag älskar när de hugger på det här sättet. Hårt, tungt och så en snabbrusch och upp över vattnet. Underbart. Öringen är odlad, men i fin kondition. Ingen fettfena, men ett sjuhelvetes humör. Jag har inte hjärta att behålla den. Den får simma vidare. Men nu är det klappjakt mot tiden. Eller mot den alltmer hårdföra vinden, som piskar upp skum och hårda vågor. Snart lär det vara ofiskbart här. Jag lyckas kroka en fisk i nästan exakt samma strolek, men möjligen ännu argare och piggare. Ännu en odlad utan fettfena. Den mäter in på 63 centimeter och kommer att bli mat. En liten rackare till blir det innan jag intar ryggläge i lä och bara njuter av stunden. 
Vår. Vilken magisk tid det är. Kanadagässen bräker under förflyttningen över mig. De har rejäl medvind nu. Under min egen förflyttning ser jag en samling neoprenklädda herrar som står och kliar sig i huvudet. Tror tusan det. 17 m/s i byarna och allt grumligare vatten. Jag hinner med ett sista ställe innan jag har mer vardagliga ting att ägna mig åt. En hyfsad fisk där också, men den får givetvis simma ut igen. Nu är det inte lä någonstans längre. De flesta av fjällen som fastnat på spöhandtaget fladdrar iväg, men några har torkat in och blir ett klassiskt minnesmärke för en öringsluffare.17 kommentarer:

Anonym sa...

Grattis till bra fiske. För oss går det ovanligt dåligt hittills. Nya tag imorrn..
/Prylle

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tackar, Prylle. Det är inte helt lätta förhållanden heller med den här vinden.

Anonym sa...

har han den där betesbyggaren som tjatar på fejjan nånsin gett tummen upp åt dina häftiga fiskar och bilder?? eller är han mest missunsm

Nicka - fiskebloggaren sa...

Jag vet i alla fall att en betesbyggare är både glad och uppmuntrande, när hans skapelser hamnar i näbben på öringen. :-)
Öringsfiske är inte tävling för mig. Jag njuter och mår bra av det, that's it.

Anonym sa...

Imponerande att du lyckas fånga så mycket blank fisk. Skiljer sig deras jaktmarker mycket åt såhär års?

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tackar. Nja, jag har fått en hel del annan fisk också. Men ibland hittar man ställen där det verkar vara fler jaktmaskiner från havet på gång. Exakt vilka typer av platser det är verkar variera en hel del.

Anonym sa...

Härligt fiske! Suget att återvända till ön är olidigt starkt men lindras något med dina fantastiska inlägg!

Mvh
HaLster

Nicka - fiskebloggaren sa...

Stort tack, HaLster! Själv längtar jag bort en smula... till härliga skärgårdsvatten med grymma gäddor. Det fisket är och förblir det som jag oftast har febriga drömmar om, hur många år som än går. :)

Fredrik Berggren sa...

Fin fångst Nicka, du hittar dem där vi andra ger upp :)

Antar att "Anonym" ,med betesbyggare, syftar till någon som inte gör draget som sitter i fiskens mun?!

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tack, Fredrik. :)

Anonym sa...

mitt inlägg här uppe;måste vara tydlig med att jag inte menade spratt men mer att det fins flera som skriver på facebook gruppen fiskegotland och som aldrig aldrig kan säga ett gott ord om de duktigaste fiskarna,,,, det luktar avundsjuka lång väg och det är något jag tycker suger

sen undrar jag om du var ute i helgen nicka. Vi var ett par stycken som bommade i söndags

Anonym sa...

Hep
Hvilken FB-gruppe är det här tala om? Är det bara för dom specielt invigade? :-)
Jag har precist återvänt från det årliga fix till Gotland. För en danskar är det utroligt at det är möjligt at fiske havsöring 5 dagar utan att se ett enda nät och bare en handfull andra spösvingare. Fantastiskt! Okej, det fanns tyvärr inte mycket havsöring heller :-/ Man kan inte få allt! :-) Men det blev til enstaka pjäsar ändå, och vi såg utrolige mängder rovfåglar av olika sorter. Tror jäg måste skärpa mitt ornitologiska kunnskap till näste år!
Skitfiske till alla.
/Jacob

Nicka - fiskebloggaren sa...

Anonym - Jag kräver inte att alla älskar det jag gör, eller uppmuntrar mig. Men jag är förstås glad för att det finns de som gör det.
Om helgen: jodå, jag var ute. Jag bloggar inte om alla fisketurer, men det kanske blir ett inlägg vad det lider. Uppenbarligen hade jag lite bättre fiske än det du råkade ut för. ;-)

Jacob - härligt med naturpplevelserna. Fåglar är kul och något jag själv borde bli bättre på, även om jag har viss koll.
Nä, när det blåser slipper vi oftast ridåerna av nät.

Facebookgruppen är väl ingen sluten historia, så den är bara att gå med i. Fiskegotland eller något liknande, heter den. Kan vara en särskrivning "fiske gotland" (ocm det inte syftar på "fiske (på) gotland". Jag är inte så vansinnigt aktiv där.
Det räcker med att hinna fiska och att sköta den här bloggen ibland (plus jobb av alla de slag, inklusive fiskeartiklar och annat skoj... ) :-)

Anonym sa...

Tackar, Nicka. Fandt gruppen :-)

Anonym sa...

Hej Nicka

Uppskattar mycket din blogg. Även om jag sällan kommer till Gotland under öringssäsongen nu för tiden så följer jag din blogg för den beskrivning och bilder av miljön o känslan av förhoppning den inger.Dock i helgen måste jag ner för att se över vårt gamla hus och undrar lite om vattenstånd och vattentemperatur.

Keep on bloggin'

Niklas

Nicka - fiskebloggaren sa...

Hej och tack för kommentarerna. När det gäller vattnet, helt kort: vattenståndet stigande efter oerhört lågt vatten i början av våren. Tempen i helgen låg mellan 5,8 och 8,8 grader där jag kollade. Inte alltid är det bäst där det är varmast heller... ;)

Anonym sa...

Vi gjorde samme erfaringer helgen før da vandtemperaturen lå på 3,5-5,5 grader. Vi gik oftest bom i det "varme" vand og fik fisk i det kolde. Det er jo ikke just det teoribøgerne foreskriver :-)
/Jacob