2013-04-08

Öringens ledord

Efter mässan behöver man luft. Och hav. Sportfiskemässan var en trevlig och bra tillställning, men efter några dygn i mässlokaler och med mycket surr är det brus från Östersjön som drar och behövs. Kenny och jag ser ejderstrecken dra förbi, skärfläckor och tofsvipor i luften över oss. Tranor på fälten och två storspovar som sveper in över det saltstänkta. Men vi hittar ingen fisk. Inte till en början. Däremot inser jag att ett par av de många reservvadarna från min vadarbyxkyrkogård låg där av en anledning. De läcker också. Nu längtar jag efter de nya som är på ingång. 

Efter paus med både java och karameller lägger vi pannorna i djupa veck, närstuderar kartan och tänker till. Och tänka sig - ibland blir det rätt. 

Vattnet är aningen varmare här. Men framför allt är öringen här. De följer, hugger, missar, fastnar. De mindre är få, de utlekta i klar minoritet (men fulla av iglar från sitt stillastående liv i kylan), och de blanka toppfiskarna river iväg lina och akrobathoppar så att vi sjunger vårens lov i aprilvädret. Snöbyar och sol omvartannat. Iskallt om händer och näsa, men oerhört varmt inombords.
Receptet för dagen heter uppenbarligen "tillgång på mat". För ur öringarna ramlar gammarus, spigg och tånglake. Den senare modell grande. Bred smakkompott och huggvillighet är öringens ledord i dag. Man tackar. En odlad blir mat, vildfiskarna simmar åter. Och tranorna tjuter. 

15 kommentarer:

Anonym sa...

Suget är enormt nu och inte blir det bättre av att läsa sån här "porr" !
Om tre veckor hoppas jag att öringarna är minst lika huggvilliga och hungriga !!
//Johan

Nicka - fiskebloggaren sa...

:)
Med tanke på den sena våren lär det nog vara gynnsamt en bra bit in på året ...

Nicka - fiskebloggaren sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Instämmer med Johan! Hoppas på optimala förutsättningar 3-5 maj då vi besöker ön.
Som vanligt är det en fröjd att läsa din text och se dina bilder... :)
Anna

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tack Anna! :). Själv önskar jag mig både en lång vår och skön sommarvärme - hur nu det ska gå till ...

Anonym sa...

Risken finns att våren blir kort... Hoppas bara temperaturen och maten är på vår sida när vi kommer till ön :) Är du ute på helgerna eller mest vardagar? Mao kan man få se dig ute vid vattnet när vi är där?
Anna

Nicka - fiskebloggaren sa...

Åh, det varierar lite. Jag smiter ut när jag kan, helt enkelt. Jag jobbar ju både flexibelt och udda tider/dagar (ibland är det musik, så då ryker ofta helgerna).
Men hojta till när ni är här så kanske jag smiter förbi och tigger en kopp kaffe. :)

Bosse sa...

tack nicka. är inne och läser på den där gotlandsidan på facebook ibland och även om det kanske mest är amtörer där så tycker jag det är konstitg att inte fler faktiskt säger rent ut som det är,... du är grym. de flesta är nog avundsjuka eftersom du tar fler fiskar & vet hur man gör och skriver och tar kort som de inte heller kan, ... så jag säger det : du är grym. Du borde göra en bok

Kristofer sa...

Man tackar för rapporten!

"En odlad blir mat, vildfiskarna simmar åter. Och tranorna tjuter.

- Och en krake på fastlandet börjar genast leta efter lämpliga hus på Gotland att bosätta sig i, lämpliga arbetsgivare att ta fiskeledigt från. Och lämpliga fiskevänner som gärna delar ens driv, värderingar och kaffetermos...

Tack Nicka - Om du mot all förmodan skulle lämna ön får vi ta ett öringsafari runt hufvudstaden. Inbjudan kvarstår.

Nicka - fiskebloggaren sa...

Kristofer - :) Tack. Glöm bara inte att det långa perioder blåser snålt och är öde. Då kan man sakna exempelvis närheten till sköna skärgårdsvatten med grymma gäddor i.

Bosse - tack för överorden. Bokplaner finns det. Tid är det värre med. Jag klagar dock inte på alla de vänliga och glada kommentarer som sköljer över mig här på bloggen - det är viktigare än om någon skulle låta bli att kommentera i ett annat forum. :)

Anonym sa...

Härligt att våren börjar synas även under ytan!
Ang bokplanerna så kan jag bara hålla med föregående kommentar, något även jag tänkt på, att om du skulle du ge ut en bok är det nog många som är intresserade.
Så vitt jag vet finns det ingen som skrivit någon bok om fisket på ön?
Det är nåt iaf jag skulle köpa direkt!
Och lägg sen dina grymma bilder... Kan inte bli fel? :-)
Med vänlig hälsning,/ Kalle S

Nicka - fiskebloggaren sa...

Kalle - tackar. Jag har en del stoff som kanske blir något färdigt en vacker (eller mulen dag). Nu har jag ju en köpare - så jag kanske får ta tag i det. :-)

Räkna däremot inte med att en eventuell skrift kommer innehålla en massa droppande av platser. Den som gör en sådan sak på ön blir nog landsförvisad, eller åtminstone trakasserad i evinnerlighet. ;)

Anonym sa...

Låter bra, jag får hålla tillgodo med bloggen tills dess! Ang exakta ställen så håller jag med, dom behåller man säkrast för sig själv om man vill ha kvar dom vänner man har... :-)
Men ser fram emot taktik/biologi i kombination med dina teorier.. (vi sportfiskare älskar ju teorier?).
Tackar för bra läsning så här långt på bloggen iaf!
Mvh/ Kalle S

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tack. I värsta fall får du/ni dras med bloggen ett tag till, innan något bokprojekt blir verklighet :)

Anonym sa...

I will! :)