2010-05-01

Lösa fjäll i vårsolen

Det är en helt annan tur än en fisketur. Till att börja med. Men grejorna är med i bilen. När Joel och jag har uträttat viss nytta, käkat utomhuslunch och sett till att jag fått i mig några koppar kaffe är det bara att skrida till verket. Det tar fem kast innan ett hårt hugg efterföljs av en vilt hoppande fisk. Så där brukar inte besor bete sig, men den här gör det. För sidan som visas i solen är lite gråaktig. Joel fotoassisterar och jag skrattar säkert lite för mycket. Snart är det fler där. Puffar, följare och hugg. Joel tar två stycken på två kast innan vi känner oss nöjda med platsen. Alla är återblänkare, eller fortfarande mer färgade än så. Alla simmar givetvis åter.

Vi drar rejält på redan breda leenden när vi kommer till nästa tomma ställe. Inte en fiskare så långt ögat når. Kusten är vår och vårvädret så behagligt att det lockar att lägga sig raklång i grusslänten. Men havet lockar också. Vi fiskar parallellt längs ett intressant ställe och jag har tydligen turen på min sida. Ett kast längs med en liten djupficka resulterar i ett härligt tunggung. Tre-fyra snabba hopp får spöt att svaja av och an. Den här gången är det inget gråaktigt över sidoblänket i vårsolen. Blänkare. Stark som en arbetshäst och pigg som en nyanländ lärka. När den till slut kommer närmare ser vi att den är odlad.


Fettfeneklippt, knycklad ryggfena och lite deformerade bröstfenor. Det betyder att den hamnar på matbordet. Lösa silverfjäll gnistrar på händerna och vårvinden är ljummare än någonsin. Nu kanske man får arbetsro en kvart eller så. Innan fisket lockar igen.

Tack till Joel för fotohjälp.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jävligt fin fisk nicka! Hade nog varit en klar vinnare i öringsträffen den!

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tackar. :)
Lite för smal om magen för någon fullträff i fultonfaktorns värld, men inte desto mindre en trevlig firre.

Krögarn sa...

Fiin fisk! Vägdes den?

Herr D sa...

Haowdy...
Den Sthlmarn stod det mitt namn på ;-)
Bannelse vad trögt det går på Öringfronten i år....till o med på Öjn så gick vi skralt fram, o det har aldrig hänt.(alla vi pratade med längs pallen också, mest inresta)
Men si då sparar vi lite åt er riktiga pallnötare :-)
(kanske är bra för framtiden)
Någon stänkare borde jag väl vara värd innan sommarn tar över ändå.
O som vanligt, alltid trevlig text med bilder på sidan.
Skitfiske på dig Nicka!

Niclas sa...

Hej Nicka! Grattis till en härlig öring! Har en fråga till dig, vi ska till Gotland och fiska nu till helgen och det ser ut som det ska bli spöregn hela helgen. Är det någon ide att ut och nöta i regnet? Tänkte om öringen blir mindre skygg om det regner eller söker den sig ut till djupre vatten?

Nicka - fiskebloggaren sa...

Tackar herr D. Skitfiske tillbaka.
Niclas - det finns inga dåliga fiskeväder, utan bara ... Ja, du vet. Ett rejält kallras med spöregn brukar iofs inte betyda särskilt kul fiske. Tvärtom. En skur eller två har nog mindre betydelse. Ska det bli så illa? jag har inte haft tid att fördjupa mig i prognoserna just nu.