2010-05-05

Vettvilling sökes

Jag mår nästan fysiskt illa. Jag tycker inte om att behöva ta till med krafttryck och elaka ramsor. Men just nu är jag uppgiven och framför allt arg. Heligt förbannad. På ett av våra kända lekområden för gädda ligger precis det som inte ska ligga där. Gäddhuvuden i parti och minut, några slamsor av stjärtar och en och annan liten mager gäddstackare som torkat ihop efter döden. En samvetslös idiot har farit fram och lämnat sina slaktrester till fåglarna och allmän åskådan.

Hur många fel kan en människa ha på en och samma gång? Den här (eller de här) förövaren (förövarna) har:
1. slaktat gädda under lekperioden, som också är förbudstid,
2. tagit livet av gäddor som är en bra bit över maximimåttet 75 cm - det ser jag av huvudens och stjärtarnas storlek -  

3. avlivat några fiskar som är åt andra hållet - under de 40 lagstadgade centimetrarna.
4. Och slutligen avlivat betydligt fler än tre gäddor, som ju är maximiuttaget i Österjsön (under tillåten tid). Om de nu tagits upp inom samma dygn.

Jag är så oerhört besviken.  Allt det som de flesta av oss respekterar, många kämpar för och några få lägger ner en ofattbar massa energi på att åstadkomma - det kan en imbecill egoist rasera på någon timme. Får jag se en människa med spö i näven i det här området är jag rädd att jag kommer dra blod över mitt arma jag...


Nu vädjar jag till dig där ute: Ser du någon som fiskar i gäddområden - upplys personen om förbudet. Lyssnar han inte: ring Kustbevakningen eller Länsstyrelsen för att få tag i fisketillsyningsmännen. Hör du talas om någon korkskalle som äter gäddqueneller så han storknar just nu, eller säljer gäddfiléer till någon mindre nogräknad krögare så tipsa mig. Någon som skryter om gäddfiske? Tipsa mig omgående.

Jag kommer gräva djupt i det här. Det lovar jag. För n
u räcker det! Galningarna ska bort från vattnet och fiskarna.

17 kommentarer:

Jimmy sa...

Allvarligt talat... vad är det som händer!!!
Vi är tre fiskebröder som annländer till Gotland imorgon vid Lummelunda om du önskar förstärkning på jakten av gäddteroristen! Grrrrrrrrrrr!!!

Anonym sa...

Hej Nicka. markus från södra delen av ön här det är för djävligt det fins inte ord!! jag försöker lära ut till alla jag känner din syn om fiske som jag tycker värkar sund och hållbar. önskar att du lyckas få fatt i den skyldige o att det blir ett slut på sån slakt !! allt fiske efter lekfisk borde stoppas enligt mig även om det så är id eller mört

Anonym sa...

Sanslöst ! Polaren hade en 4-5 kilos på när vi fiskade havsöring härom veckan på ett ställe som inte levererat gädda de senaste 20-30 åren och vi blev glada som fan ; både att den klev av själv, lämnade kvar Gruffen på linan samt att det överhuvudtaget fanns den storleken på gädda , , ,
Och så finns det sådana idioter som detta , , , ,
Mewddela mig tid och plats för kompanistryk med varsitt 9-fotare när/om du hittar dom skyldiga , , ,
//Johan

Unknown sa...

Tragiskt att se hur vissa förstår för både natur och alla andra.
Är detta i vg? -Såg en ensam fiskare för någon vecka sen vid gäddområdena, behöver ju dock inte betyda så mycket i det fallet.
Förra våren stod jag och fiskade abborre i dessa trakter, finns ju risk för gädda men antar (rätta mig om jag fel) att catch and release är okej i såna lägen?
Hur som helst så fanns det en till lirare där på andra sidan som jag såg krokade en gädda, satte foten på den, krokade loss och kastade upp den på land (långt upp på land, 15+m kast). Det kändes inte bra att ens se ett sånt beteende för en fisk som man vill ta hem. Det var under fredningsperioden.
Tydligen var det någon i området som måste sett detta då det en stund senare kom dit en kille från Kustbevakningen och undrade vad jag gjorde... som då berättade vad jag såg. Vet ej vad kustbevakningen gör i dessa lägen, vad har de rätt att göra?
Han lämnade åtminstone platsen tomhänt i alla fall.

Vore bra om alla läsare här kan hjälpas åt att va uppmärksam på fiskare vid lekområdena så vi slipper sånt här idioti.

Unknown sa...

Förtydligande... syftar på att Kustbevakningen lämnade platsen tomhänt... hade ju gärna sett beslagtagen utrustning i sånt läge.

Nicka - fiskebloggaren sa...

tack alla för kommentarer och stöd.

Robert - med risk för att jag missförstår dig, men fiskade du abborre under förbudstiden?

Abborre och gädda är fredade rut hela Gotlands kust 1 mars-31 maj.

I övrigt har nog Kustbevakningen rätt att besöagta utrustning om jag inte är helt fel underrättad, men det juridiska är inte mitt paradämne.

Unknown sa...

Helt korrekt uppfattat så har jag fiskat abborre (dock aldrig tagit upp någon fisk) under den perioden. Men åarna kanske räknas som kustvatten? I så fall har jag väl rimligen gjort fel.

Anonym sa...

Hej fiskevänner. Lämna gärna ut platser och beskrivning på person där ni ser detta fiske på gädda och abborre,så vi kan göra en anmälning till polis om inte kustbevakningen gör något.Hälsning A.Dyplin GSFK

Anonym sa...

Vilket förkastligt beteende!
Bor själv uppe i Kiruna och ser tyvärr samma beteende hos en del fiskare vid de harrvatten som jag besköker regelbundet.
De ser gäddan som en skräpfisk som ska kastas upp på land.
Min erfarenhet är att de harrvatten som har en bra gäddstamm har också en livskraftig harrstamm med grov harr.
Detta gäller dock inte öring alla gånger, men det beror på att harren simmar ut i strömmen vid fara och öringen gör tvärtom och gömmer sig vid stenar och liknande vid stranden.

Gäddan själv är dessutom dess enda naturliga fiende, dvs. stora gäddor jagar mindre gäddor och på så sätt kontrollerar stammen sig själv.

Till Robert; om man fiskar öring vid t.ex. gäddans fredningstid, och då råkar få upp en gädda så ska den släppas varsamt tillbaka.
Observera att vissa vatten dock inte tillåter fiske alls vid en viss arts fredningstid.
Varsamhet ska naturligtvis alltid gälla vid allt catch and release fiske.

/Fredrik

Nicka - fiskebloggaren sa...

Jadu, Fredrik. Det är ju ett känt faktum att många inte begriper näringspyramiden, eller det ekologiska samspelet. Andra skiter helt enkelt i det.

I det här fallet verkar det dessutom vara någon som bara haft för avsikt att sko sig själv och skaffa gäddfiléer ...

Henrik sa...

Utan att veta för mycket om det som skett, men att se en sån där massgrav på ett och samma ställe låter i mina öron som att någon har fiskat med nät.

För övrigt har jag märkt nyligen då jag och min bror har varit och fiskat efter HÖ på östra sidan om ön att kustgäddor mer än sällan nu för tiden kommer på kroken. Kul att se att beståndet har jobbat sig tillbaka, men man blir ju ledsen på riktigt när man får se något sånt här.

Vad gäller fredningstiden så är jag väl insatt i vilka dagar som gäller. Men vad gäller på våra träsk? Jag och en klasskompis har fiskat gädda i ett av våra större träsk nyligen (självklart C&R). Var det fel av oss?

Nicka - fiskebloggaren sa...

Henrik - det skulle kanske kunna vara ett nät, men lika sannolikt att någon med spö utnyttjat ett lätt läge. Tyvärr.

I träsken gäller de regler som vattenägarna satt upp. Så läönge du rättar dig efter deras regler och/eller fiskekortets regler är allt i sin ordning.

BBRF sa...

Bra att någon håller koll och i alla fall offentliggör eländet, återstår att se vad som händer....Dessa samvetslösa köttfiskare/marodörer behöver en rejäl näsknäpp..

Gustav sa...

Hjärtlöst och idioti säger jag bara!
Respektera fredningsperioden. Om folk ska hålla på så, så lär ju gäddan försvinna för gott tillslut.
Jag håller med dig till 100. Dem som gjort detta ska inte ens hålla i ett spö!

Fortsätt med bloggandet, det uppskattas! // Gustav

Anonym sa...

Är ni säkra på att de som gjorde detta höll i ett spö?

Så där har det sett ut i Stockholms skärgård när sälen röjt i vikarna.

Har ni säl därute?

//Daniel

Nicka - fiskebloggaren sa...

Visst har vi säl. Men tro mig ... Det här är en fiskre verk. De perfekt avkapade huvudena och andra tecken gör mig tämligen övertygad. Det finns andra indicier också.

Anonym sa...

Men dra! Det här hade jag missat.

Har inga tilägg... Mer än att fiska efter fredad fisk
i å vatten o klappa sig för bröstet för att man följer vilsna människors lagar... Njaa Vi fiske galningar får allt använda vår egna sunda o ofelaktiga ;) förnuft. Lära ut våra versioner på liv o fiskevård bäst vi kan, hoppas o be för att våra och Nickas anhängarna blir många fler mycket fortare. Och död åt rovfiske och nät fångst längs våra slippriga stenar o resten av världen.

Jerk!!