2010-04-25

Kallt till varmt

April är som april mest brukar. Tunga snöklumpar i nordanvinden ena dagen och paradväder med kvittrande tättingar i solskenet någon dag senare. Sällskap efter sällskap väller ner på kusten. Peter S. rapporterar aningen uppgivet att det inte finns plats någonstans, men till slut hittar han rätt. Folktom plats, fisk på kroken. Johan R. med sällskap får bilproblem istället för silverjakt på agendan, men tar en fin revansch dagen efter med en silvrig kanonfisk. Jag putsar fönster, städar upp efter hantverkare och smiter iväg en snabbsväng. En stark besa kliver på och får posera lite i motljus. Mobilkameran hanterar förutsättningarna på sämsta tänkbara sätt, men vad gör det? Fredrik M. låter meddela att polaren tar en blänkare på första kastet. Är det inte typiskt april? Antingen ingenting, trots hårt slit och kämpainsatser, eller så kommer det löjligt lätt.
Vinden drar från bättre håll nu. Det kanske går att klämma in en timme till. Eller två, helst.

6 kommentarer:

Jimmy sa...

Hej Nicka,

och tack för en trevlig blogg! Inte minst tack vare de fina bilderna...

I dina inlägg nämner du ofta att det kommer fler och fler fiskare till Gotland på jakt efter Öring och att du är orolig för utvecklingen. Får man fråga vilka fiskeplatser du syftar på? Någon ände av ön som är extra hårt "ansatt" enligt din mening?
Jag har själv märkt av ett högre tryck på senare år men anser nog att det fortfarande finns gott om ställen där man kan få uppleva ensamhet...

Mvh

Jimmy

Nicka - fiskebloggaren sa...

hej Jimmy. Tack för vänliga kommentarer. Visst finns det platser som är tomma, men det är en enorm ökning av tillresta fiskare de senaste åren och vissa latser är ständigt "upptagna".

Tomi sa...

Hej igen !
Tillbaka i Stockholm igen efter en lite förlängd helg på Gotland såhär i öringtider. Hade några helt underbara timmar i en vidsträckt vik på östra sidan 26/5. Lätt vind, hoppande havsöringar, några som fastnade på kroken och släpptes tillbaka. Fisket får i min mening en extra dimension när man varsamt släppe tillbaka fångad fisk. Allt var perfekt som det kan vara. När jag står och fiskar kommer det en båt som lägger ut nät ända inifrån land och utan att överdriva en kilometer ut på 1-4m vattendjup. Tvärs igenom en av Gotlands på hösten fredade vikar. Jag har inget emot nätfiske men att göra det på det här sättet i en vik som är en blandning mellan barnkammare och tillväxtplats för samma öringar som skall komma tillbaka under hösten är att slå undan benen för ett långsiktigt fiske. Det är ju inte förbjudet, men borde inte de Gotländska fredade zonerna vara fredade året runt för eller åtminstone ha begränsningar för hur långa näten får vara i dessa områden ? Jag menar, fiskaren Claes Nilsson som lägger ett mycket långt nät i detta känsliga område får säkert 20-50 öringar men vad gör han med fisken som kan vara utlekt, under minimimått , eller bara i dålig kondition ? LST Gotland, det är dags att införa begränsningar för nätfisket i de under hösten fredade zonerna. Superlånga nät hör inte hemma i grunda produktiva vikar-lägg de långa näten nån kilometer ut i havet i stället för från stranden !

Nicka - fiskebloggaren sa...

Hej Tomi. Jag kan bara hålla med dig. Det skär i hjärtat. Jag går runt med en bitter smak i munnen när man vet hur hårt beståndet skattas på sina håll.

Hade jag mandat att bestämma hade näten varit borta från grundvattnet för länge sedan. Det är ett uråldrigt, snedvridet sätt att roa sig på... Framför allt när det så ofta verkar röra sig om extrainkomster som inte direkt tas upp i deklarationen.

Vi får fortsätta jobba för bättre regler och blicka framåt,

Tomi sa...

Det är väl bara att uppmana så många som möjligt att skriva till Rolf Gidemo i frågan. Gotland har verkligen förutsättningar med ganska små regeländringar att bli ett riktigt bra exempel på bra fiskevård i samspel med alla inblandade. Bara de mest "puckade" företeelserna försvinner. Gotland har ju fortfarande en bra vattenkvalité med förhållandevis lite gifter i vattnet där Stockholm är ett bra exempel på att försämrad miljö också påverkat öringstammen negativt. Hur som helst kul och läsa din blogg och ha lite synpunkter också.

Nicka - fiskebloggaren sa...

Nja, vi är många som har en dialog med både länsfiskekonsulenten och andra. Problemet är inte viljan eller insikterna, utan ett regelverk och en fiskelagstiftning som kan vara svår att komma runt, för att förenkla ett problematiskt läge.

Men skam den som ger sig.

tack för både glada tillrop och inlägg, Tomi!