Fisket, kusten och vattnet. Intryck och avtryck - från Gotland och från världen.
2009-12-29
Rätt dag - fel ställe
Men i envishetens tecken kommer till slut en handvärmare. Visserligen är fisken av samma färg och muskelstyrka som en tångruska, modell lagom. Jag valde kanske fel plats, för snart piper telefonen och Joel visar hur en blankare fisk ser ut. Lite senare kommer ett nytt foto, där knallröda havsöringsfiléer ligger på hans skärbräda. Vid det laget är jag i färd med att skiva upp lite julskinka ... Det där försiktiga hugget får nog, trots allt, anses som dagens höjdpunkt.
2009-12-25
Julmorgon med godis
Foto: Josef Andersson
2009-12-16
Iskallt kall
Vägarna är såphala. Det tar tid att ta sig fram. Det är inte fråga om någon heldag med vänd-och-vrid-på-varenda-detalj. Mer snabbt-i-snabbt-ur-vattnet. Å andra sidan är Östersjön ljummen i jämförelse med luften, som dessutom rör sig fortare och fortare mot kinden. Rosenrött nu. Strax scharlakanslysande nästipp. Dags att dra sig tillbaka. En liten blank är vänlig nog att dansa i samma takt som jag. Mina kustkamrater gnetar vidare. En silvrig pjäs nyper en retligt fiskad Gulp! Alive! där borta i snöröken. Den tekniken återkommer jag till. Fast inte förrän jag tinat upp ordentligt. Och kanske kallar kusten mig igen.
2009-12-10
Från djungel till verklighet
Men åter på hemmaplan rycker det i kastarmen, givetvis. Det kan inte dröja för länge innan det är dags för iskall vadning och snålblåst, även om den torra, kalla luften känns som en käftsmäll efter dagar med kortbrallor i djungeln.
2009-11-28
Mönster på kusten
Samma dag flashade det plötsligt till i grönt. En odlad öring, utan fettfena och med en tag i ryggfenetrakten kunde ledsagas in, befrias och simma tillbaka. Det gröna märket avslöjade det som vi sagt och påstått förut: det indikerar ännu en gång att stockholmarna gärna simmar över hit. Inget ont om storstadsvarelser i övrigt. Odlade fiskar ska bara låta gotländska öringgener få vara ifred. Regnbågsmönster och rörelsemönster. Nä, nu är det dags att mönstra på för lite äventyr.
Foton: Per Jobs - fishyourdream.com
2009-11-26
Soon gone fishing
2009-11-23
I väntan på den stora
En iakttagelse som stöder teorin är de dykande måsar och trutar jag skådat under senaste tiden. Vid ett par av tillfällena dök snart ett sälhuvud upp med sin sin söta nos. Till synes ett mätt och belåtet däggdjur som lät sjöfåglarna käka det som blev över ...
Annars: Mycket tid vid åarna, i jakt på fotoobjekt. Mycket jobb, många pyssel hemmavid och en del förberedelser för den stora. Jag laddar kamera, fiskeväska och batterier inför duster både på hemmakusten och i helt främmande vatten.
2009-11-18
Minor slam
En öring hoppar av, nästa sitter kvar. Vattnet ser så perfekt ut att jag nästan kunde svära på att det skulle hända. En liten samling av stenar, där vågorna bryter och svallar i sydvästvinden. Vattnets färg är lätt, lätt grumlad. Så ska det se ut.
Josef, ständigt med kikaren inom räckhåll, upptäcker de små snäpporna medan jag sätter tillbaka en närapå blank öring. Lite senare hittar vi några gäddor. De som inte vill låta sig trugas av vare sig rejäla jerkbaits eller småttiga glittersmycken får smaska på pulserande spinnflugor. Grymt effektivt mellan varven. Josef lånar en knallorange och låter mig plåta fajt och avkrokning. Slam! Goodbye. Off she goes.
2009-11-16
Strandfynd av ny art
Nu har vinden äntligen vridit åt annat håll. Måhända stiger äntligen vattnet i lågtrycket. Kanske händer det något snart.
Ett mejl från Robert damp ner med något mer exotiskt. Inte nog med att han drar på en av sitt livs första blänkare. Grattis! Dessutom satte han griller i huvudet på polisens hittegodsavdelning. Vad gör man med en stackars sköldpadda som plötsligt uppenbarar sig på en stenig strand?
Robert meddelar senare att herr Skalman mår bra och har kommit in i värmen. Hur han hamnade på kusten är däremot ett mysterium än så länge.
Sköldpaddsfoton: Robert Johansson
2009-11-13
Filmtajm
Jag påminner om att du som härjar runt på kusten och lyckas gneta upp en Salmo trutta med en liten tåt i orange, hängande från ryggfenan ska kolla numret och rapportera återfångsten här.
Min personliga åsikt är dessutom att alla märkta fiskar ska släppas tillbaka. För det första är de ju vilda, gotländska fiskar som bevisligen återvänder för lek igen. För det andra är det en överhängande chans att den fisk du fångar inom kort leker just nu - och därmed kommer den vara i dåligt skick och inte alls "blank" under vintern, eller våren. Den är en besa, en nedfallsfisk, en utlekt firre. Och nästa höst ska den kanske leka igen ...
2009-11-12
Årlig höjdpunkt
Mycket glädjande är det också att se de orangefärgade "taggarna" - märkena - på många av dem. Det vittnar om att de var här förra året också. De har överlevt, laddat om batterierna och tagit sig hit igen. Helt fantastiskt. Jag tror bilderna får tala för sig själva.
2009-11-08
Storätare sökes
Sporadiska rapporter och egna sporadiska öringsförsök vittnar om att det varit segt. Små fläckar i rätt tid kan ge en del fisk, vilket betyder att de flesta inte har den flaxen, eller rätta tajmingen. Men en hel del följare och synliga fiskar berättar också att de säkerligen finns på fler ställen än många anar... Peter L bytte till fluga och narrade öringar som vägrade käka drag. Och den omutlige Josef hittade, som bilden ovan visar, helt rätt. Inte helt överraskande. Vid det laget låg jag förkylningsdäckad i soffan. [Mobilfoto från Josef Andersson]
Det droppar också in en och annan berättelse om gäddkontakt. Personligen blir jag bara gladare för varje gädda. I alla fall om de fått leva vidare. Jag är fortsatt tacksam om du mejlar en liten berättelse när en brackvattenskrokodil kommit i din väg. Ju mer information vi får, desto större chans att vi kan återskapa en rättvis bild av status, hot och möjligheter för den smidiga jägaren.
För övrigt hoppas jag att den nära förestående tiden kan innebära storätare av något slag. Varför inte något blankt yrväder som uppskattar vådliga luftakrobatnummer och långrusningar. Smått är inte tillräckligt gott i längden.
2009-11-04
Oväder och pappersstorm
Annars är grejorna laddade. En tur till svenska ostkusten för tungt och riktigt gäddfiske gick om intet, skrubborna simmar tryggt, medan spöbagen har upptacklade feederspön och ett antal apterade tackel försöker lösgöra sig ur fångenskapen. Öringsgrejor och vadarbrallor är redo; De fladdrar nervöst när jag går förbi. Vad mer? Mycket! Snart. Snart så.
Under tiden kan man må illa av de rykten om skrytsamma herrar som snackar om nätfångade öringar som i antal uppnår tresiffriga tal. Jag hoppas vid fiskeguden att det bara är rykten. Visserligen är det svart humor att folk vill skryta om sin oerhörda dumhet och okunnighet, men det förmildrar inte saken. Mitt sinne är dystert. Medicinen heter nog frisk luft, tom kust och gott kaffe i nämnda miljö.
2009-10-30
Korta stunder när tomheten flyr
Dimmigt läge
Jag måste sluta och åker hemåt. Lite senare rapporterar Niclas in en hög hugg, ett par landade fiskar och en tappad bjässe. Dock ingen ytterligare sälrapport. Håhå.
För inte så länge sedan gjorde tidningarna det till en hjärteskärande historia att en 80-årig dam hamnade i rätten för att hon "råkat" ta upp några sikar under förbudstiden. Nu är det hennes 50-årige släkting, en man från södra ön, som sitter åtalad för att ha tagit upp 13 sikar och två havsöringar under måttet under sikens förbudstid. Fisket skedde på samma ställe som var på tapeten sist och mannen ertappades med att ha fiskarna i bilen. Enligt artikeln var dock mannens plan att släppa de redan döda sikarna i havet när han kom fram till sin hemmahamn ... Med andra ord hade han inte gjort något fel, tyckte han själv.
Det finns mycket man kan tycka och orda om. Jag nöjer mig med att konstatera att det finns ett stort antal inskränkta och egoistiska icketänkare där ute. De kommer antagligen fortsätta att ge blanka fan i alla de regler som de flesta av oss följer och värnar om. Blir de ertappade med byxorna nere svarar de med ilska eller kreativa bortförklaringar. Här ligger dimman så tät att inte ens ett förlösande regn tränger igenom.
2009-10-24
Mest smått och gott
Jag tillbringar eftermiddagen med viss inventering av platser och kastar lite förstrött. Just innan skymningen kommer det en sådan där. En liten.
En dag som den här borde man egentligen ha ägnat sig åt att meta platta fiskar, eller kanske röja upp i hemmet. Å andra sidan är kaffekoppen som ljuvast i vindpinad kustmiljö. Om så bara en liten kopp.
2009-10-16
Grått och silver
Gråvädret döljer varenda kontur och smetar ut omgivningen till en vilsam slöja. Små regndroppar faller tätt och gårdagens tunga dyningar sköljer in över stenar och kanter. Det går inte att motstå. Det ser lite för bra ut för att det inte ska hända något. Ändå, lugnt. Jag har inte lång tid. Jobbet kallar. Jag överger de sedvanliga stenarna och hålorna. Jag tror att oddsen är bättre ute mot djupkanterna, där dyningarna slår hårt mot undervattenshällarna. Det är svårt att hitta rätt i det höga vattnet och det kalkgrå grumlet; Sprickor lurar längs botten och storstenar döljs i uppvirvlat slam. Långa kast ut i tyst hav. Bara regndroppar och vågsvall lever i det grå.
Så smäller det till. Jag är på tårna, krokar, släpper bromsen och kliver ner från en hal sten. Fisken hoppar, rusar, lever an. Det är underbart, förstås. Fisken vansinnesrusar in mot taggiga stenar innan jag kan styra den upp på land. Kamerahuset kikar fram under väskans lock. Jag knäpper ett par snabba bilder.
Kaffet är hett och värmer strupen i hällande regn. Grå stenar flyr under mina fötter när jag går tillbaka. Några av dem gnistrar i silver, när jag placerar en härlig middagsfisk där ovanpå. Nu funkar det att jobba en stund igen.
2009-10-13
Allt är nytt - ändå inget
Ibland verkar det som om allt som används är nyheter under solen. Men, icke! Om du inte läst "The Complete Angler" av Izaak Walton och Charles Cotton, ska du göra det snarast. Boken utgavs visserligen redan 1653, men jag slås gång på gång av hur långt framme fisketänkandet var redan då. En fiskenörd var en fiskenörd redan 1653. Visserligen sväljer herrar Walton och Cotton grodor stora som lagårdsväggar inom vissa ekologiska fält, men i andra avseenden känns de lika nytänkande och uppdaterade som dagens mest härdade och ivriga specimen hunters ...
Fast jag vet ändå inte hur man överlevde utan saker som flätlinor, kemvässade krokar, swimbaits, titantafsar, konserverad sprayboost, karpstolar och IM8-grafit.
För övrigt ryktas det om fångst av en sagolikt stor Gotlandsöring. Den lär ha vägt 11 kilo, vara spöfångad (och sedermera ihjälslagen ...) någonstans längs kusten. Får jag veta mer kommer jag givetvis att rapportera.
2009-10-05
Med regn kommer liv
2009-09-27
Grannlåt från grannlandet
Foton: Bosse Xperten
2009-09-25
Vatten som runnit
Mycket vatten och många åsikter har runnit iväg ut i havet. Tydligast blir det kanske i slutet av inslaget då herrarna för Gotlands gäddstam på tal. Ty, det här inslaget härrör från den goda tid då det var gott om stora, gulgröna, arga gäddor runt kusten. Den gode Bengt, som i vanlig ordning företrädesvis börjar sina anförande med ett slags nekande "ääaah", uppmanar till upprensning bland de stora gäddor som "härjar bland värdefulla arter som laxöring och sik". Speciellt de stora gäddorna på uppemot 15 kilo bör avlägsnas från vattnet. Som en god gärning. Tyvärr var det väl också vad som ofta hände.
För övrigt heter havsöringen inte bara "laxöring" i inslaget. Den belönas även med det förlängda epitetet "havslaxöring". Jisses, så mycket vatten som runnit.
[Filminslag från svt.se]
2009-09-22
Ingen väntan att vänta
Långsmala gröna jägare med vassa tänder kommer nog bli målet på någon tripp här och var. Tillplattade och sällsynt glupska bottenskrapare väntar runt hörnet ... bara för att nämna ett par lockande uppdrag.
En långtråkig väntan, frustar öringsfanatikerna. I helskotta heller, säger jag - som ändå älskar de blanka mer än de flesta. Men den säsongen räcker och blir över under tre fjärdedels år, eller mer. Det skulle inte falla mig in att tillbringa ett par månader med öringsspöt, ett par månader med matchspöt och flötestuben och resten i otålig väntan. Jag är rastlös så det räcker. Och utan gäddfiske, plattfiskmete, några karpar, höstabborrar, eller vad det vara må är jag en halv fiskare. Dessutom vankas lite värmande fiske i både bokstavlig och metaforisk betydelse. Men det är senare det.
Nu är det höst. Härliga höst. Här finns inget tid att förlora. Jag tänker inte vänta på ett tåg som aldrig stannar på perongen. Det är läge att hoppa på i varenda kurva. Men de mer somriga metegrejorna ligger färdigtacklade i röran. Vädret får - som så många gånger förr - avgörandet i slutänden.
2009-09-15
De giriga rycker upp äppelträden
För oss som har ett ekologiskt samvete ter det sig fullkomligt horribelt. De här personerna vet mycket väl att de fiskar på lekmogen fisk som bär på de anlag som ska skapa morgondagens möjligheter. Det är ju därför de fiskar så nära åarna de bara kan ("här finns de lekvandrande fiskarna"). Att försöka ha ihjäl så många som möjligt av dessa fiskar är ju tokfel. Fullständigt galet. Hål i huvudet. Eller hur man nu vill uttrycka det.
Ok. Enklare uttryckt: Ponera att du gillar äpplen. Du älskar äpplen och vill fylla skafferiet med dem. Det du inte ska göra då är att rycka upp hela förbaskade trädet ur myllan, för då blir det inga fler äpplen. Så är det när man tar bort all lekande fisk från ett vattendrag.
Det gör ont ända in i själen och märgen på alla dem som på fritiden och med svett och möda planterar träden, medan girigbukarna skördar och skövlar. I det här fallet är planterarna alltså de fiskevårdare, sportfiskare och ideella krafter som gör arbeten i åarna och lobbar för förbudstider och fångstbegränsning. Vilka skövlarna är framstår väl som glasklart.
Men för de giriga spelar sådana resonemang ingen roll. De tar vad de vill ha, så mycket de bara kan. Låt oss hoppas att nästkommande generationer kommer bestå av fler eftertänksamma och omtänksamma individer. Sådana som ser längre än till sin egen arms ände.
Hoppas också att det kommer blåsa utav helvete så att leköringsnäten stannar på land.
Fotnot: Om du är ute och ser nät i närheten av lekåarna: ta en bild, notera avståndet till ån, mängden/längden nät och rapportera gärna.
2009-09-14
Att bara vara med bravur
I stunder av frid under Vintergatans galaxljus tvivlar jag över min sysselsättning. Spelar det egentligen någon roll hur imponerad jag är? Kan egentligen ens absurda mått av kunskapsinsupande motivera att jag fiskar för mitt höga nöjes skull? Jag lurar fiskar att bita över mina bedrägligt apterade agn för att titta närmare på dem, imponeras och tjuta av egocentrisk glädje? Jag är osäker.
Men så vippar flötet till, grafiten bockar och adrenalinet drar mina smilband till maximalt läge. Jo, det måste vara värt det. Kanske blir jag en något bättre människa med glädjen i bagaget. Definitivt blir jag en roligare typ några timmar framåt. Och lite lär jag mig. Hela tiden.
Fast så anpassad som de armerade, smidiga, välformade, tåliga, luriga och imponerande fiskarna - det blir jag förstås aldrig. Det går inte att ekipera sig till fulländning. Ett äkta pansar är medfött. Det går inte att lära sig total miljöanpassning. Fiskarna kläcks in i det, lever det. Är det. Fiskar bara är. Och de är med bravur.
2009-09-06
Hög smygpuls
Några marinerade vertikaljiggar dunkar i botten, färgglada trollingvobblers sveper fram och regnet trycker ner oss i båtarna. En betydande del av FJ-redaktionen trilskas, ligger i, garvar och avnjuter kvällarna i inomhusvärmen. När tiden är ute är den också inne. Jag lämnar de mörkaste skogarna och tar mig till öppnare landskap, där vidsträckta åkerarealer spränger in i skogsområdena, där porlande bäckar färgar och doftsätter atmosfären.
Här är färnaland. Denna starka, smidiga, stöddiga och underbara sportfisk. Munnen är som skapt för att både svälja grodor och gapa stort över flytande bröd. Bordsskicket består mest av en snabb attack. Utan pardon åker hela rasket in.
Med lättviktsutrustning smyger jag i njutbar höstsol och letar vakande fiskar. En håv och ett matchspö, frilina, en ryggsäck med en liten kaffeskvätt, lite vatten, lite franskbröd och några extrakrokar. Magiskt lugnande och hetsande samtidigt. Smygpulsen höjs. Jag kan åka hem med en skön känsla och några stickande områden där brännässlorna gick hårt åt mig. Konstigt att jag inte märkte dem tidigare ...
2009-08-26
Minneslekar i mörkret
I skymningstimmen inser jag att pannlampan ligger i ryggsäcken på torra backen. Slafs, schluuuurrrp, klafs. När jag ändå sträcker på benen tar jag med håven som jag tydligen lämnat kvar där bakom. Håhå. Vad mer? I midnattsmörkret är plötsligt vattenflaskan som bortblåst. Trots stiltjen. Klafs, klafs. Tillbaka igen. Nu då. Snart kan stillheten ta över, avkopplingen belägra hela nejden.
Så kommer det efterlängtade lyftnappet. Så vagt att ögonen knappt registrerar det. Reflexen att kroka måste komma från en undangömd del av det mycket omedvetna nervsystemet. Jag vet det knappt, förrrän en ilsken rusning svarar mig i beckmörkret. Snart är den håvad. Men var är nu måttbandet? Vågen? Kameran? Klafs, klafs, klafs, schlurrrrp.
Nytt utlägg i natten. Var är peangen som nyss låg i höger benficka? Klafs.
2009-08-22
Fiskarnas egen jycke
Så jag har helt enkelt överseende med de matslukande, svansande rackarna. Fördelarna överväger nackdelarna.
2009-08-15
Målet med den långa vägen
Men glöm gyttjan ett ögonblick. Ignorera ovädret. Visualisera istället en tyst natt där himlavalvet delar med sig av oändligheten i en glittrande kaskad. Förgängliga metoriter målar streck i ögonblicken. Föreställ dig flockar av vitkindade gäss som med skränande V-formation sveper in i skymningen, över en spegelblank vattenyta. Frammana en magentasky där solen värmer en sista stund innan iskylans måne bleker mörka moln. Dimman över morgonfältet, siluetter, ljusspel och stillhet. Stunderna som etsar sin existens i tidlösheten. Episoder som överskuggar uppförsbackarna.
Är det hela sanningen om varför? Nej, bara en ynklig del. En annan liten byggkloss i fiskets livsbygge är förstås en hett eftertraktad fångst. En fångst som äntligen blir frukten av kämpaglöd, idéer, taktik och erfarenhet. Beviset på att envishet, övertygelse och rejäla regnplagg ger utdelning. Ibland.
Tack Peter - för trivsam fisketur och fotografering.
2009-08-14
Väderspåmännens falnande makt
Ett talande exempel är symbolen för lite växlande molninghet, som ackompanjerades av en textsnutt med upplysning om en millimeter regn eller två. Symbolen ser ut ungefär så här: .
Döm om min förvåning när den visade sig betyda massiva åskfronter med häll... nej slagregn som inte ens mitt stora meteparasoll klarade av att stänga ute. Droppar stora som koögon vräkte sig mot min utrustning i 12-gradig kyla.
För att tala symbolspråk kan jag meddela vad det här scenariot innebär:
I textform skulle det kunna vara något i stil med: En dyblöt frontzon av spöbagar, tackelboxar, mäskbaljor och termosar rör sig snabbt mot den väntande bilen. Varning för åskmolnshumör utfärdas över i stort sett hela metesfären. Fisketemperaturen sjunker under nollan.
Vädrets makter kan vi inte göra så mycket åt, men en sak står klar: väderspåmännens anseende - och därmed deras makt - börjar falna och rinna ut i den vattendränkta sanden. Åtminstone i min bok.
2009-08-12
I väntan på höst
Även herrn bakom flötet käkar något i natten. Det passar bra till kaffet och håller blodsockernivån på rätt nivå. Så kommer en gryning och en dag - då man lämpligen släpper fiskegrejorna till förmån för utflyktskorg, badbrallor och annat somrigt.
Micke är på ön igen. Vi röjer runt till olika vatten och har både vin och vatten. Och kaffe, if you know what I mean. Den lilla putmunnen tillhör en av Mickes fångster. Även den rotade runt på botten och nappade sådär försiktigt som bara vissa arter kan. Jag putar också lite med munnen, för det är mest Micke som excellerar. Men mest garvar jag. Dels för att han är värd det, dels för att jag får min beskärda del av fiskar jag också. På botten och strax där ovanför.
Och som tur är ... än är det inte höst. Mycket kul väntar under den avsvalnande årstiden, men ännu ska sommarens alla arter betvingas.